Abas pozvao EU da prizna Palestinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2011, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas pozvao EU da prizna Palestinu

TEL AVIV, RAMALA -

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je sinoć zemlje Evropske unije da odvojeno ili zajednički priznaju državu Palestinu.

Na sastanku sa šeficom spoljnih poslova EU Ketrin Ešton Abas je "potvrdio da je palestinska pozicija da se obnovi mirovni proces" sa Izraelom i da očekuje da izraelski premijer Benjamin Netanijahu prihvati pregovore o dve države i da zaustavi izgradnju jevrejskih naselja, posebno u Jerusalimu, rekao je palestinski pregovarač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saeb Erekat.

"Pozivamo Evropsku uniju da nam pomogne u Ujedinjenim nacijama da se prizna Palestina na osnovu granica iz 1967," naglasio je Erekat, kako prenosi AFP, pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju WAFA.

Eštonova je u četvrtak doputovala u Izrael, gde se sastala sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom.

Kasnije je otputovala u Ramalu na Zapadnu obalu, gde je razgovarala sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom i Abasom. Liberman je na sastanku s njom upozorio da će Izrael odbaciti ranije sporazume sa Palestincima ako oni nastave s unilateralnim nastojanjima da se prizna palestinska državnost u UN su septembru.

Takođe je ocenio da su šanse za obnovu pregovora ravne nuli zbog Abasovog protivljenja koji" nije za sporazum, već radije sukob s Izraelom."

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je ocenila da je u svetlu događaja u arapskom svetu i posle govora američkog predsednika Baraka Obame o politici na Bliskom istoku "hitnije nego ikada da se uđe u suštinske pregovore i pokrene mirovni proces napred," preneli su izraelski mediji.

Ona je rekla da je potreban jasan okvir za obnovu pregovora koji su u zastoju još od septembra. Eštonova će se u nedelju sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.