Izvor: Blic, Tanjug, 02.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečeno prvo suđenje u organizaciji Euleksa

Prvo suđenje u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Euleksa zakazano za danas nije odžrano zbog protesta radnika srpskog pravosuđa koji su blokirali ulaze u zgradu Okružnog suda.

U sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je u 10 sati trebalo da počne suđenje za razbojništvo dvojici Srba sa severa Pokrajine. Prema rečima advokata jednog od optuženih, Ljubomira Pantovića, suđenje koje je trebalo da se zaviši 26. marta, odloženo je do daljnjeg. Radnici srpskog pravosuđa su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << višečasovnog protesta, koji je protekao bez incidenata, tražili da se suđenje odloži dok se ne razreše stvari na nivou Beograd-Euleks-UNMIK i ne bude rešeno funkcionisanje pravosuđa na severu pokrajine prema planu od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Predstavnik radnika pravosuđa Nikola Kabašić rekao je novinarima nakon razgovora sa šefom Euleksa za kosovskomitrovački region Majklom Harmišem da radici od misije EU ne traže ništa nemoguće.

"Nismo tražili ništa nemoguće. Samo smo tražili da se pre otvaranja suda razreši dilema šta će Euleks raditi, čije će zakone primenjivati, čijim će pečatima pečatirati presude i koga će predstavljati. Prema dosadašnjim informacijama, Euleks je trebalo da sudi u ovoj instituciji kao odeljenju suda Republike Kosovo, a mi smo odlučni da to ne dozvolimo", kazao je Kabašić.

Tokom poretsta ispred zgrade Okružnog suda nalazile su se jake snage Euleksa, nekoliko vozila te misije i nekoliko oklopnih vozila. Bili su prisutni i pridanici kosovske policije.

Advokat Pantović je rekao agenciji Beta da su optuženi Vladimir Jovanović (26) i Miroljub Nikolić (30), zbog odlaganja suđenja na koje u pritvoru čekaju više od 10 odnosno 14 meseci, počeli danas štrajk glađu.

Pantović je podsetio da su optuženi zbog toga što im suđenje mesecima nije bilo zakazivano već jednom štrajkovali glađu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.