Onemogućen početak suđenja u Mitrovici

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Onemogućen početak suđenja u Mitrovici

Radnici srpskog pravosuđa, koji su jutros blokirali zgradu Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, razišli su se, ali su poručili da će nastaviti blokadu ako sudije Euleksa započnu suđenje dvojici Srba.

Radnici srpskog pravosuđa, koji su jutros pred početak suđenja dvojici Srba sa severa Kosova blokirali zgradu Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, razišli su se, ali su poručili da će nastaviti blokadu u slučaju da sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Euleksa u toku dana započnu suđenje.

Dvojica kosovskih Srba kojima je trebalo da počne suđenje u Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice počeli su štrajk glađu zbog odlaganja procesa. Okrivljeni su već štrajkovali glađu, ali su pre tri sedmice štrajk prekinuli jer su im predstavnici Euleksa obećali početak suđenja.

"Vladimir Jovanović u pritvoru je punih 14,5 meseci bez suđenja, dok je okrivljeni Miroljub Nikolić 10,5 meseci i sa njihove pozicije mogu da kažem da su potpuno u pravu i da je krajnje vreme da počne sudski postupak protiv njih," rekao je njihov advokat Ljubomir Pantović.

Prema njegovim rečima, potpuno je neizvesno da li će suđenje započeti u sredu za kada je predviđen nastavak procesa. Dvojica kosovskih Srba optuženi su za krivično delo teškog razbojništva za šta minimalna kazna iznosi pet godina zatvora.

Predstavnici Srba zaposlenih u pravosuđu prethodno su saopštili predstavnicima Euleksa da neće odustati od blokade ako ne bude rešeno funkcionisanje pravosuđa na severu pokrajine prema planu od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

Predstavnici radnika srpskog pravosuđa, kako su naveli, nisu protiv suđenja, ali su protiv sistema na koji se realizuje to suđenje.

Sudija Nikola Kabašić izjavio je, posle razgovora s regionalnim predstavnikom Euleksa Majklom Harnišom, da radnici srpskog pravosuđa neće prekinuti blokadu suda u severnom delu Mitrovice dok na nivou Beograd -Euleks -UNMIK ne bude razrešeno pitanje funkcionisanja pravosuđa na severu Kosova.

Kabašić je rekao da radnici zahtevaju da pre otvaranja suda bude razrešena dilema koje će zakone sudije primenjivati, u čije će ime raditi i kakvim će pečatima biti pečatirane odluke suda.

"Želimo da znamo koga će Euleks predstavljati. Prema dosadašnjim informacijama, Euleks je trebalo da sudi u ovoj instituciji kao odeljenju suda Republike Kosovo, a mi smo odlučni da to ne dozvolimo", rekao je Kabašić.

Prema njegovim rečima, okupljanje radnika i blokada suda nisu usmereni ni protiv koga i radnici samo žele da prisile međunarodnu zajednicu da sasluša i da počne da uvažava stavove srpske zajednice.

Učešće u pravosuđu u skladu sa nacionalnom strukturom

Prema rečima predstavnice radnika srpskog pravosuđa Ljiljane Stevanović, neophodno je formirati pravosuđe na severu Kosova i da Srbi nisu protiv učešća Albanaca u pravosuđu, ali da svi treba da budu zastupljeni srazmerno nacionalnoj strukturi.

Jake snage KFOR-a, Kosovske policijske službe i Euleks policije nalaze se u krugu Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Incidenata nije bilo, a početak suđenja dvojici Srba sa severa Kosova bio je zakazan za 10 sati.

Na optuženičkoj klupi trebalo bi da se nađu Srbi 26-godišnji V.J. i 30-godišnji M.N. koji su u pritvoru proveli 14,5 odnosno 10,5 meseci, a optuženi su za krivično delo "teški slučajevi razbojinštva", rekao je njihov advokat Ljubomir Pantović.

Okružni i Opštinski sud u severnom delu Mitrovice, UNMIK je otvorio 3. oktobra prošle godine, pošto su ti sudovi bili zatvoreni skoro osam meseci, od sukoba 17. marta 2008. godine.

U tim sukobima poginuo je ukrajinski policajac iz sastava UN, dok je više od 100 učesnika demonstracija i vojnika Kfora i policajaca povređeno.

Sukobi su počeli posle hapšenja srpskih radnika pravosuđa koji su ušli u zgradu suda, zahtevajući povratak na radna mesta sa kojih su morali da odu 1999. godine dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.