Kusturica dobio nagradu Momo Kapor

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica dobio nagradu Momo Kapor

Srpski reditelj Emir Kusturica prvi je dobitnik nagrade "Momo Kapor", koju mu je za autobigrafski spis "Smrt je neprovjerena glasina" dodelila Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.

Kusturici će nagradu uručiti predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković 8. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda na Kaporov rođendan.

U obrazloženju žirija, koji je odluku o dodeli priznanja Kusturici doneo jednoglasno, ističe se da se knjiga "Smrt >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je neprovjerena glasina" može čitati kao autobiografija, venac priča i kao roman o odrastanju.

"Ma kako čitali ovu knjigu o porodici, mentalitetima, neobičnim likovima, ljubavima, o duhu jednog vremena, neće vam promaći da se u njoj fabulira balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju minuciozna, srednjoevropska, češka", navodi se u obrazloženju.

Priznanje "Momo Kapor" čine srebrna plaketa, povelja i novčana nagrada u iznosu od 200.000 dinara. Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" je, radi obeležavanja umetničkog dela i stvaralaštva jednog od najznačajnijih beogradskih pisaca i slikara, preminulog Moma Kapora, prošle godine ustanovila nagradu, koja se dodeljuje jednom godišnje, naizmenično, za doprinose u književnoj i likovnoj umetnosti.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.