Znaće se ko i šta radi na kojoj parceli

Izvor: B92, 18.Jul.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Znaće se ko i šta radi na kojoj parceli"

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim ćemo predlogom izaći na jesen, podrazumevaće da se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu.

Kako je rekao, u svakom trenutku će se znati šta se na njoj radi, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti vidljivost i znaće se u svakom trenutku ko proizvodni na tom zemljištu, šta se na njemu proizvodi, na koji vremnski period i za koju cenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ako se radi u suprotnosti sa ugovorom, podvlači Nedimović, ugovori će se odmah raskidati i naplaćivati penali.

Tim zakonom, ističe ministar, biće stavljena organska proizvodnja kao prioritet, koja će se gajiti na manjim površinama i pod strogom kontrolom.

Nedimović je najavio i da je u pripremi Predlog zakon o organskoj proizvodnji, koji bi, kaže, takođe, trebalo izaći do kraja godine, te da će on predvideti poseban sistem subvencije za period konverzije iz konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju.

"Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena. Taj perod konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognem tim poljoprivrednim proizvođačima ", podvukao je Nedimović.

Kaže da tržište sve više traži organski kvalitetne proizvode, a sve što traži tržište, navodi Nedimović, to Ministarstvo mora da podstiče.

"Tako pravimo one proizvode koji imaju gde da se prodaju. Organska proizvodnja i sveži proizvodi zaslužuju posebnu pažnju, a to nam se pokazalo u trenucima krize u voćarstvu u prethodnih mesec, dva", istakao je Nedimović.

On je ukazao da prostora u Srbiji za organsku proizvodnju ima, ali da sve zavisi od nas, naročito u istočnoj, zapadnoj, južnoj Srbiji i na visokim nadmorskim visinama gde se konvencionalna proizvodnja veoma lako može pretvoriti u organsku.

Za početak, poručuje ministar, akcenat treba staviti na organsku proizvodnju voćarstva i povrtarstva, a posle da razvijemo stočarstvo, jer, kaže, ta grana nije još dobro razvijena ni na konvencionalnom nivou.

Ministar je najavio i da se radi na Predlogu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jer, kaže, nisu isto nameštaj i voće, koje može da izdrži 24 sata.

"Ovde je reč o skladištenju, pravilima igre otkupljivača i svih onih koji učestvuju i čitavom tom lancu. Sa ministrom Ljajićem sam razgovarao i radimo na tome da nam se više ne ponovi situacija sa malinarima i višnjarima da neko dođe i kaže neću više da kupujem voće", naglasio je Nedimović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.