Železnice proslavile 125.  rođendan

Izvor: S media, 16.Sep.2009, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice proslavile 125. rođendan

Železnice Srbije danas su obiležile 125 godina postojanja prigodnim koktelom u upravnoj zgradi. Tim povodom direktor Železnica Srbije, Milovan Marković je istakao da je pokrenut veliki projekat reforme železnica, i rekonstrukciju železničkog sistema. Povodom jubileja promovisane su dve poštanske marke i kovanice.

- Uobičajno je da se u susret velikim događajima kao što je 125 godina srpske železnice štampaju poštanske marke i tim povodom se posebno se zahvaljujem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Poštama Srbije, Jugomarki koja nam je pomogla u ovom projektu i dali veliki značaj ovom našem jubileju. Darovali su nam dve poštanske marke i one upravo svedoče o istoriji srpskih železnica. Jedna je sa prikazom prve lokomotive i železničke stanice Beograd. Lokomotive koja je bila vuča prvog voza koja je daleke 1884. godine zvanično krenuli iz Beograda u Niš i da bi simbolika bila zaokružena druga marka je sa likovnim prikazom električne lokomotive iz železničke stanice u Nišu – rekao je Marković.

Predsednik Upravnog odbora Železnice Srbije Zoran Anđelković je istakao da je železnica uvek bila neophodna Srbiji. Po rečima našeg sagovornika još juče se radno počeo obeležavati jubilej.

- Kao što znate juče smo obišli sa premijerom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem , ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, gradonačelnikom Draganom Đilasom, predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem.. Obišli smo železnički čvor kod Vukovog spomenika, Prokop, i novu deonicu pruge od Batajnice do Golubinaca koja treba da se završi 19. novembra i to je nekih 33 kilometra. Nakon modernizacije ovog dela pruge, brzina vozova na ovoj deonici biće 160 kilometara na sat i ja se nadam da će takvih pruga imati mnogo više – rekao je na kraju razgovora Anđelković.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.