Zašto srpska preduzeća biraju uglavnom isti domen?

Izvor: B92, 02.Mar.2020, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto srpska preduzeća biraju uglavnom isti domen?

Beograd -- Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) nedavno je sproveo istraživanje o prisustvu srpskih mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća na internetu.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo 400 preduzeća iz cele Srbije, a neka od pitanja na koja su odgovarali je koji je osnovni motiv srpskih preduzeća za registraciju naziva domena, kako i zašto biraju domene, te koliko dugo imaju nazive domena svojih preduzeća.

Najveći procenat ispitanika, njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 69 odsto, ima registrovan naziv .RS domena, dok se 35 odsto odlučilo za generički .com (određeni broj preduzeća ima oba), navodi se u saopštenju RNIDS-a.

Čak 96 odsto ispitanika prepoznaje RS kao domen koji je dodeljen Srbiji. Prilikom izbora domena, pozicija u pretragama je najvažniji kriterijum za donošenje odluke, što automatski daje prednost nacionalnom domenu koji Gugl u lokalnim pretragama bolje rangira.

Razmena elektronske pošte sa sopstvenog naziva domena izuzetno je važna srpskim preduzećima, te njih 78 odsto navodi elektronsku poštu kao primarni razlog za registraciju naziva domena, dok je drugi najzastupljeniji povod, postavljanje sajta i informacija o firmi, prisutan kod 72 odsto preduzeća.

Najveće firme su veterani u domaćem domenskom prostoru, jer imaju registrovane nazive domena duže od 10 godina, dok su nazivi domena mikro preduzeća prosečno stari jednu do tri godine.

Detaljna analiza istraživanja o poslovnom prisustvu i prikaz "internet navika" srpskih preduzeća biće predstavljena na Konferenciji DIDS 2020 (Dan internet domena Srbije).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.