„Zastava kamioni“ očekuju pomoć „Iveka“

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zastava kamioni“ očekuju pomoć „Iveka“

KRAGUJEVAC - U fabrici za proizvodnju lakih dostavnih vozila „Zastava kamioni“ očekuju od budućeg većinskog vlasnika, „Fijatove“ firme „Iveko“, da zaštiti domaću proizvodnju i omogući povoljnije cene rezervnih delova. „Proizvodnja u ‘Zastava kamionima’ je u krizi već godinu i po dana, zbog otežanog snabdevanja rezervnim delovima kojih ili uopšte nema na tržištu ili se prodaju po visokoj ceni“, rekao je agenciji Beta direktor te fabrike Đorđe Nestorović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
On smatra da problem može da se reši jedino ako bi italijanski partner „Iveko“, koji ima 34 odsto kapitala u fabrici, dozvolio da se komponente kupuju pod povoljnijim uslovima nego do sada. Kako je objasnio, kragujevačka fabrika nabavlja rezervne delove preko „Ivekovog“ odeljenja, ali po dvostruko višoj ceni u odnosu na iste delove koji ulaze u vozila italijanskog proizvođača.

„Proizvodi iz Kragujevca su, zbog toga, nekonkurentni i potpuno izbačeni sa inostranog tržišta, a slična situacija je i na domaćem“, ocenio je Nestorović. On je dodao da „Fijat“ treba da dozvoli snabdevanje delovima pod istim uslovima koji važe za industrijsku kooperaciju. Kako je rekao, to bi bio snažan podsticaj domaćoj proizvodnji, ali i signal da „Iveko“, kao društvo kompanije „Fijat“, ima ozbiljne namere da se u „Kamione“ vrati kao većinski vlasnik kapitala. „Od menadžera ‘Iveka’ smo dobili uveravanja da će se o našem predlogu izjasniti najkasnije do odlaska na godišnji odmor, u avgustu“, rekao je Nestorović.

U fabrici „Zastava kamionima“ je zaposleno 900 radnika, a proizvodi se, u proseku, 45 vozila mesečno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.