Zakon o statutu Trepče - otimanje srpske imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o statutu Trepče - otimanje srpske imovine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je na sastanku sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom da sadašnji zastoj u dijalogu može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prestane sa provokacijama, kakav je zakon o statutu Rudarskog kombinata Trepča, koji je, kako kaže, ništa drugo do otimanje srpske imovine.

Vučić je Kifu rekao da će Srbija uvek biti opredeljena za mir i stabilnost u regionu i zahvalio na podršci Vlade UK, ukazavši Kifu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << štetnost jednostranih mera Prištine, koje ugrožavaju dijalog.

Vučić i Kif su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnoj situaciji, kao i o procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Predsednik Srbije je izrazio interes Srbije za snaženje političkog dijaloga i razvoj ekonomske saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, sa nadom da se Bregzit neće odraziti na bilateralne odnose naših dveju zemalja.

Kif je upoznao Vučića sa svim što se, u saradnji sa resornim ministarstvima, preduzima kako, posle izlaska UK iz EU, ne bi bilo prepreka u bilateralnoj saradnji.

On je dodao da Vlada u Londonu projektima poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, finansirane kroz Fond za dobru upravu, nastavlja podršku procesu reformi u Srbiji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Ambasador Kif je naglasio da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, kao i da deli ciljeve za postizanje stabilnosti i napredak na Zapadnom Balkanu, što pokazuje i kroz podršku Berlinskom procesu.

Drecun: Pokušaj preuzimanja Trepče je pravno nasilje

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da donošenje statuta o rudarskom kombinatu "Trepča" u Skupštini Kosova predstavlja ne samo političko, već i pravno nasilje.

Drecun je za RTS rekao da Srbija ima sve papire da dokaže vlasništvo nad "Trepčom".

Prema njegovim rečima, Priština godinama nastoji da otme privatnu imovinu Srbima sa Kosova, a donošenjem raznih zakona, Srbi nemaju šanse da dokažu vlasništvo.

"Sa druge strane, otimaju i ono što je vlasništvo države Srbije. Na meti su 'Gazivode' i kombinat 'Trepča', koji zapošljava oko 3.000 ljudi. Time Priština ima mogućnosti da zaustavi rad i onemogući opstanak srpskog naroda", naveo je Drecun.

On je objasnio da se to radi kako bi Priština zauzela bolju poziciju pred dijalog sa Beogradom.

Drecun je rekao da je svakako sednica Saveta bezbednosti UN prilika da se čuje i druga strana koja govori istinu.

Haradinaj: Probudili smo ekonomskog giganta

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da je sa usvajanjem statuta o Trepči "probuđen ekonomski gigant na Kosovu".

"Ovo je glavni korak koji Trepči daje snagu za investiranje i stabilno ostvarivanje prihoda i zaposlenosti", rekao je Haradinaj, prenosi Zeri onlajn.

On je dodao i da usvajanje Statuta pokazuje jedinstvo kosovskog političkog spektruma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.