Za životnu sredinu u Srbiji 80 miliona evra

Izvor: B92, 26.Feb.2020, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za životnu sredinu u Srbiji 80 miliona evra"

Novi Sad -- Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da sa srpskim vlastima dogovara novi finansijski paket koji će obezbediti 80 miliona evra samo za životnu sredinu.

Fabrici je na otvaranju Sajma energetike i investicija na Novosadskom sajmu rekao da EU pokreće "Zeleni dogovor", s ciljem da u narednih 30 godina EU postane neutralna kada je reč o emisiji ugljen-dioksida.

"Bili bismo prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontinent koji bi to postigao, međutim to nije baš jednostavno za poslovnu zajednicu, ali su i oni svesni da takva promena znači i prilike. U martu će Evropska komisija usvojiti prvi zakon o klimi koji će definisati potrebe investitora i preduzetnika, i radi na pripremi održivog investicionog plana koji bi trebao da ima fond od jednog triliona evra", objasnio je Fabrici.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora.

"Svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji izgrađeni su na teritoriji Vojvodine. Osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo", rekao je Milićević.

On je naveo da je u protekle četiri godine uloženo više od 1,4 milijardi dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata kojima su energetski sanirani objekti predškolskih ustanova, škola, bolnica i socijalnih ustanova, rekonstruisana je ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama.

Milićević je dodao da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada "Atlasa energetske efikasnosti Vojvodine" analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

"Rezultati su pokazali da bi se primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila ušteda energije od čak 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata koji se plaćaju iz budžeta, ali i da bi se znatno umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida", kazao je Milićević.

Prisutnima se obratila i stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransin Pikap.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.