Kako trošimo novac iz evropske kase

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako trošimo novac iz evropske kase

U poslednjih šest godina iz bespovratnih pretpristupnih fondova Evropske unije u Srbiju se slila 1,23 milijarde evra kroz 18 finansijskih sporazuma. Zahvaljujući donacijama Evropske unije, ostvareno je na hiljade projekata koji koriste građanima.
Vrščani, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni koji su za skener bili na listama čekanja po okolnim gradovima, znaju šta znači kad glavna bolnica u njihovom gradu dobije taj aparat. Kupljen pre godinu i po dana za 1.600.000 evra novcem iz evropske kase, već je skratio put do dijagnoze za 4.600 pacijenata.

"Svakog dana se na ovom skeneru pregleda 15 pacijenata iz južnog Banata i to nam je veoma važno, jer su građani Vršca ranije bili upućivani u druge zdravstvene ustanove", kaže Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.
Da nas ne muči glavobolja, projekte treba unapred da spremamo. Još se nije osušilo mastilo na potpisanom sporazumu o 139.000.000 evra bespovratne pomoći koju nam je doneo komesar Oliver Varhelji, a pripremaju se tenderi i dokumentacija da bismo novac mogli da povučemo. Ne pre sledeće godine, a dva programa namenjena su malim i srednjim preduzećima.
"Dokapitalizacija, odnosno dodatnih deset miliona evra za program podrške za nabavku opreme koji realizujemo sa poslovnim bankama, koji će od sledeće godine biti dostupan zajedno sa sredstvima iz budžeta Republike Srbije, kao sa jednim milionom tehničke podrške za dalje unapređenje, digitalizaciju", objašnjava Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.
Kad bismo mi mogli da izdvojimo 76,5 miliona evra za nauku, istraživanja i inovacije, da nam taj novac ovoga puta nije opredeljen iz bespovratne evropske kase?
"Vi ćete videti sudove koji sada rade preko interneta, da vi možete da vidite i da pratite svoj predmet u sudu kako se razvije. Taj deo prenošenja poruke na šta smo potrošili novac je manje vidljiv i ljudi to ne vide", ističe Gordana Lazarević, nezavisna konsultantkinja za EU integracije.
Sve je važniji trend da se bespovratna sredstva iz IPA i drugih fondova Unije kombinuju sa kreditima poslovnih banaka.
"Veliki broj povoljnih kredita koji su u ovom trenutku na raspolaganju u Srbiji zapravo imaju te uslove zahvaljujući garancijskoj šemi koja stoji iza toga i koja je zapravo dogovarana planirana i realizuje se iz sredstava fondova EU", navodi Katarina Obradović Jovanović.
Vidljivi manje ili više, ali u Vladi Srbije znaju koji projekti su poslednjih godina bili ključni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.