Za vodni saobraćaj - 100 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vodni saobraćaj - 100 miliona evra

Finansijski ugovor između Vlade Srbije i Evropske investicione banke (EIB) o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Mateo Rivelini.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je da će Vlada Srbije uz podršku EIB i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od 200 miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture.

"Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih 15 godina u Evropi", navela je Mihajlovićeva.

Vodni saobraćaj time, kako je istakla, postaje deo novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukture, koji obuhvata i izgradnju novih auto-puteva, modernizaciju železnice, kao i izgradnju stanova za snage bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Naš cilj je da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, a zahteva unapređenje infrastrukture i obezbeđivanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe", dodala je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade se zahvalila EIB-u što je i do sada bio deo mnogih važnih projekata u Srbiji u oblasti infrastrukture, od Koridora 10, obilaznice oko Beograda, kao i železničke pruge na Koridoru 10.

Dodala je da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica "Đerdap 1" i "Đerdap 2", proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

"Ugovor koji je danas potpisan obezbeđuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta", navela je ona.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da luke, plovni putevi i inteligentni saobraćajni sistemi, kao i razvoj kopnene infrastrukture, doprinose ekonomskom razvoju zemlje, zbog čega je unapređenje rečne transportne infrastrukture za Republiku Srbiju od izuzetnog značaja.

"Reč je o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da doprinese razvoju Luke Smederevo, pošto će kapaciteti Terminala za rasute i generalne terete biti prošireni. Između ostalog, predviđeni su radovi i na Đerdapu 1 i 2, a što je posebno značajno predviđa se uređenje kritičnih sektora na Savi i Dunavu", kazao je Mali.

Ministar finansija je naglasio da će novi, kraći i bolji putevi, bilo da su vodni ili kopneni, doprineti da roba koja se proizvodi u Srbiji lakše, brže i jeftinije stigne do kupaca u Evropi, što će dodatno uticati na konkurentnost domaće privrede.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko podsetio je da EIB, kao banka Evropske unije, investira u region Zapadnog Balkana više od 40 godina, donoseći znanje, finansijske instrumente i posvećenost rešavanju dugoročnih potreba u oblasti kritične infrastrukture.

"Zajam koji je danas potpisan predstavlja još jedan primer plodne saradnje sa Republikom Srbijom. Verujem da će ovaj projekat doneti ekonomsku korist Srbiji i njenim građanima i postaviti temelj za nove investicije u ovom sektoru", rekao je Skanapjeko, koji je odgovoran za EIB-ove operacije na Zapadnom Balkanu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, poručio je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

"Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbeđuje značajna bespovratna sredstava za sufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020.", istakao je on.

Fabrici je dodao da Srbija ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju.

"Potrebno je da na tome radimo zajedno, još u fazi pripreme projekata, baš kao što smo radili na projektima unapređenja infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva", rekao je Fabrici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Nikad veća ulaganja"; Čak i vađenje nemačke flote iz II sv.rata

Izvor: B92, 23.Nov.2018

Beograd -- Finansijski ugovor između Vlade Srbije i Evropske investicione banke o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, potpisan je...Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.