Izvor: Radio 021, 23.Nov.2018, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o ulaganju u rečni transport

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka potpisale su ugovor o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da će Vlada uz podršku Evropske investicione banke (EIB) i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od 200 miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />"Naš cilj je da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, a zahteva unapređenje infrastrukture i obezbeđivanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe", rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica "Đerdap 1" i "Đerdap 2", proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om, kako je rekla, obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

Prema njenim rečima, ugovor koji je potpisan obezbeđuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.