Za ponos, narednih meseci o Fruškogorskom koridoru

Izvor: B92, 10.Sep.2018, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za ponos, narednih meseci o Fruškogorskom koridoru"

Novi Sad -- Na teritoriji Vojvodine izvode se značajni infrastrukturni projekti i priprema projektne dokumentacije za niz drugih ukupne vrednosti 2,6 milijardi evra.

To je rečeno na konferenciji za novinare predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i ministarka infrastrukture Zorane Mihajlović.

Posle sednice Radne grupe za koordinaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji pokrajine Mirović je rekao da su u vrhu prioriteta izgradnja brze saobraćajnice Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sad-Zrenjanin-Beograd i Fruškogorski koridor, čiju projektnu dokumentaciju finansiraju Pokrajinska vlada i ministarstvo građevinaststva, saobraćaja i infrastrukture.

"Očekujem da će radove na Fruškogorskom koridoru izvoditi kineska kompanija CRBC sa kojom je u septembru obnovljen Memorandum. Model finansiranja tog značajnog projekta biće poznat u narednim mesecima", kazao je Mirović.

On je najavio da se u narednom periodu očekuje početak realizacije i drugih, manjih projekata iz oblasti putne infrastrukture, kao što su rehabilitacija saobraćajnica Irig-Ruma, Vrbas-Kula-Sombor, nastavak radova na deonici od Begeča do Bačke Palanke, kao i rekonstrukcija puta od graničnog prelaza Batrovci do Kuzmina.

"Kada sve svedemo, Vojvodina ima čime da se ponosi. Svi ovi projekti su veoma značajni, jer ćemo njihovom realizacijom u potpunosti promeniti sliku putne i saobraćajne infrastrukture u pokrajini", rekao je Mirović i najavio da će u narednih nekoliko dana biti otvorena rekonstruisana deonica od Sremskih Karlovaca preko Banstola do Inđije.

Dodao je da je fabrika vode u Vršcu spremna za puštanje u pogon.

"Pokrajinska vlada je finansirala fabriku vode u Novom Bečeju, prva faza će biti ugovorena u narednih nekoliko dana i na tome nećemo stati", kazao je Mirović i dodao da se značajna sredstva ulažu i u unapređenje zdravstvenog sistema u Vojvodini.

Minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da su Putevi Srbije u rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva u Vojvodini ove godine uložili devet milijardi dinara, a da je još šest milijardi dinara planirano za nove projekte.

"Rehabilituje se pruga Pančevo-Orlovat-Rimski Šančevi dužine 112 kilometara, a rekonstruisaće se i pruga Subotica-Senta. Radiće se rekonstrukcija postojećeg postrojenja u Vrbasu, a u Kikindi će biti izgrađen nova fabrika pijaće vode", navela je ona.

Ministarka je zajedno s Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošom Vučevićem obišla radove na izgradnji Sentandrejskog bulevara u Novom Sadu i ocenila da se saradnjom republičke i pokrajinske vlasti sada mnogo brže realizuju projekti u Vojvodini.

"Danas mnogo toga republička i pokrajinska vlada rade zajedno, ali nije bilo tako pre 2013. kad nije bila tako dobra saradnja, na primer, kad se gradio Žeželjev most", rekla je Mihajlović.

Dodala da se nada da će Sentandrejski bulevar svi zajedno obići krajem prvog kvartala iduće godine kad bude završena saobraćajnica sa četiri trake, saopštilo je njeno ministarstvo.

Mirović je rekao da mnogi nisu verovali da je "moguće da zajedno i ujedinjeni urade (republika i pokrajina) mnogo više", ali da se to danas vidi na mnogim projektima koje Republika i Pokrajina rade zajedno, kao što će zajedno raditi i novi most preko kanala Dunav-Tisa-Dunav.

"Ovo je poslednji ulaz u Novi Sad koji je u profilu obične saobraćajnice, ubuduće će svi ulazi biti u četiri trake", najavio je Mirović.

Radove na izgradnji Sentandrejskog bulevara dugog 1,38 kilometara finansiraju Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije i Putevi Srbiji, u iznosu od 702,23 miliona dinara

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.