Vlada ograničila izvoz soje, suncokreta i repe

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ograničila izvoz soje, suncokreta i repe

Savetnik za poljoprivredu u PKS Milan Prostran ocenio je da će zabrana izvoza doprineti stabilnosti na tržištu

Vlada Srbije ograničila je izvoz soje, suncokreta i šećerne repe, kako bi se sprečile nestašice i osiguralo uredno snabdevanje domaćeg tržišta tim proizvodima, javlja Tanjug.

Vlada je u tom cilju na jučerašnjoj sednici donela Uredbu o privremenom kvantitativnom ograničenju izvoza soje, suncokreta i šećerne repe, saopštila je vladina kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za saradnju s medijima.

Takođe je dala i saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve izvrši robnu razmenu 9,1 miliona tona mineralnog đubriva za merkantilnu pšenicu i kukuruz. Ta odluka je doneta radi stimulacije poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posledica velikih suša u Srbiji.

Savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran ocenio je juče da zabrana izvoza soje i suncokreta nije sporna i da će stvoriti određenu stabilnost na tržištu. „Kod tih uljarica neće ni biti velikog interesa za izvoz, s obzirom na to da su domaća prerađivačka industrija, uljare i sojara, ponudile izuzetno visoku cenu, koja je za oko 30 odsto veća nego prošle godine”, rekao je on agenciji Beta.

Prostran je rekao da još nije video jučerašnju uredbu i da se nada da je vlada, kada je u pitanju zabrana izvoza šećerne repe, vodila računa o tome kako da se obeštete proizvođači koji su ranije ugovorili izvoz i primili avans.

objavljeno: 07.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.