Vlada o akcizama, putarini, infrastrukturi, privredi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada o akcizama, putarini, infrastrukturi, privredi

BEOGRAD - Vlada Srbije danas bi trebalo da usvoji podsticajne mere za ulaganje u infrastrukturu, da donese Uredbu o kreditima za obezbeđivanje likvidnosti i za investicije u privredi, usvoji Nacrt izmena Zakona o akcizama i donese odluku o izjednačavanju putarina za strana i domaća vozila.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je ranije ove nedelje da će na sednici Vlade biti razmatran program realizacije infrastrukturnih projekata za ovu godinu, kojim će se odrediti šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će se u Srbiji graditi u ovoj godini i koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Prema najavi ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Vlada bi trebalo da donese Uredbu o kreditima za preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća sa limitom od 20.000 do dva miliona evra, za obezbeđivanje njihove likvidnosti.

Posebno će biti predviđeni krediti za investicije u rasponu od 30.000 evra za preduzetnike, odnosno male radnje, pa do četiri miliona evra za velika preduzeća.

Dinkić je najavio da će Vlada na istoj sednici usvojiti i poseban paket mera za nekoliko preduzeća, i to za RTB Bor, Azotaru u Pančevu i MSK iz Kikinde, koji su potencijalno veliki izvoznici.

Ministar ekonomije je nagovestio da bi Vlada mogla danas da donese konkretne mere za subvenciju kupovine FIAT-ovog modela "punto", od 1.000 evra, koji će se prodavati po sistemu "staro za novo", tako da bi u maloprodaji njegova cena bila 5.999 evra.

Nacrt izmena Zakona o akcizama takođe će biti na dnevnom redu sednice Vlade, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija, a odnosiće se na izmenu proporcionalne stope na akcize od 38 odsto, koja je usvojena 21. januara u Skupštini Srbije amandmanom Socijalističke partije Srbije na taj zakon.

Usvojeno zakonsko rešenje o akcizama na duvan izazvalo je burno negodovanje velikog dela duvanske industrije u Srbiji, koji su zatražili da se zakon izmeni.

Vlada bi na sednici trebalo da donese odluku o izjednačavanju putarina za strana i domaća vozila u našoj zemlji, koje bi se odnosilo na sva, a ne samo na teretna vozila, najavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u izjavi Tanjugu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.