Podsticajni krediti za dve nedelje

Izvor: Blic, Beta, 05.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticajni krediti za dve nedelje

Vlada Srbije će sledeće sedmice potpisati prve ugovore sa bankama za odobravanja podsticajnih kredita za ublažavanje efekata ekonomske krize, odlučeno je na jučerašnjoj sednici.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare kazao da će odobravanje kredita privredi i građanima početi za dve sedmice. Kako je naveo, šest od ukupno 35 banaka u Srbiji ne ispunjava uslove Vlade za uključivanje u program mera za podsticanje privrede i kupovine domaćih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali nije precizirao o kojim bankama je reč.

Za građane je predviđen paket od 20 milijardi dinara koji Vlada pomaže jednom milijardom. To su krediti za kupovinu automobila, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja i bele tehnike. Rokovi otplate su od pet do sedam godina, a kamatna stopa je od 4,5 odsto za automobile do šest odsto za ostale proizvode.

Vlada je na jučerašnjoj sednici donela odluku o izjednačavanju putarina za strana i domaća vozila tako što je snizila cene na nivo koji se plaća za domaća vozila.

Usvojen je program podrške „Jat ervejzu” u iznosu od 10 miliona evra, od čega će pet miliona evra biti odobreno za investicije, a ostalih pet za dobrovoljni socijalni program usvojen je na sednici Vlade Srbije. Dinkić je rekao i da će tom javnom preduzeću dati garanciju za nabavku četiri aviona na lizing, koji će biti korišćeni za regionalni saobraćaj. Usvojen je i akcioni plan za izgradnju Koridora 10.

Vlada je takođe usvojila predlog izmena Zakona o akcizama, koji je predložilo Ministarstvo finansija. Predlog je usvojen u obliku kako je dogovoren sa duvanskom industrijom i kao takav biće prosleđen Skupštini na razmatranje, kazao je Dinkić.

Krediti za likvidnost

Maksimalni iznos za firme

Preduzetnici do 20.000 evra

Mala preduzeća do 50.000 evra

Srednja preduzeća do 500.000 evra

Velika preduzeća do 2.000.000

Krediti za investicije

Maksimalni iznos za firme

Preduzetnici do 30.000 evra

Mala preduzeća do 200.000 evra

Srednja preduzeća do 1.500.000 evra

Velika preduzeća do 4.000.000

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.