Višestruka dobit od evroobveznice Srbije na Londonskoj berzi

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višestruka dobit od evroobveznice Srbije na Londonskoj berzi

Država je prodala obveznice vredne milijardu evra i od prikupljenog novca otplatiće dve prethodne emisije na koje su kamate bile i pet puta veće. Prevremenom otplatom skupljeg zajma uštedeće se samo na kamati 3,8 milijardi dinara, kaže ministar finansija. Siniša Mali najavljuje da će do kraja godine biti usvojena nova fiskalna pravila koja je predložio i Fiskalni savet.
Srpska država u sredu je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi put na Londonskoj berzi ponudila svoje hartije od vrednosti i izazvala veliku pažnju investitora.

Hteli su da kupe šest puta više obveznica nego što je ponuđeno, kaže ministar finansija. Srbija je uz veoma povoljnu kamatu dobila milijardu evra da zameni stari, skuplji dug iz 2011. i 2013. godine.
"Najniža kamatna stopa ostvarena do sada. Samo 1,619, dakle manje od 1,62 odsto na desetogodišnje obveznice u evrima emitovane od strane Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu", kaže ministar finansija Siniša Mali.
Prevremenom otplatom će se uštedeti i trajno smanjiti javni dug.
Iz istog razloga je i Fiskalni savet predložio da se uvedu nova fiskalna pravila – da se za plate u javnom sektoru ne izdvaja više 9,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a za penzije do 11 odsto uz usvajanje formule za njihovo povećanje, zatim da budžet bude trajno uravnotežen i da se nastavi smanjenje javnog duga.
"Sada je 51 odsto BDP-a i s ovim malim deficitom koji se predviđa i ove i sledećih godina, on će i dalje nastaviti da pada i on će već u nekoliko godina biti između 45 i 50, a posle i ispod 45, tako da bi i ovaj drugi cilj, maksimalni dug, trebalo da redefinišemo i da unesemo u zakon. Da li bi to bilo 45 odsto plus restitucija 50 procenata, i onda bi to bila dva temelja koja bi dala da fiskalna politika bude zdrava", naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
O tome su već razgovarali, a pravila bi, kaže ministar finansija, mogla da budu usvojena pre kraja godine uz dogovor sa MMF-om.
"Ta fiskalna pravila, indeksacija penzija, koje ćemo pripremiti i sprovesti 2020. Mislim da nam nakon toga ostaje samo reforma plata u javnom sektoru koju tokom naredne godine treba da završimo kako bismo zaokružili ovu fazu strukturnih reformi i zajedno sa reformom Poreske uprave, reformom u javnim preduzećima nastavili da rastemo", istakao je ministar finansija Siniša Mali.
Jeftinije zaduživanje države trebalo bi da pojeftini i pozajmice privredi.
"To će svakako smanjiti kreditni rizik zemlje i dodatno smanjiti percepciju investitora kada je zaduživanje u pitanju, odnosno stvoriti uslove za zaduživanje pod još boljim uslovima iz perspektive našeg kreditnog rizika", rekao je Milan Marinković, direktor "Fima investa".
Prvi čovek srpskih finansija kaže da je izlazak na Londonsku berzu bio prvi izlazak na međunarodno tržište posle šest godina, a kad je priča dobro krenula sa vraćanjem duga, trebalo bi pokušati zaduživanje na isti način i za velike infrastrukturne projekte.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Višestruka dobit od evroobveznice Srbije na Londonskoj berzi

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2019

Srpska država u sredu je prvi put na Londonskoj berzi ponudila svoje hartije od vrednosti i izazvala veliku pažnju investitora...Država je prodala obveznice vredne milijardu evra i od prikupljenog novca otplatiće dve prethodne emisije na koje su kamate bile i pet puta veće...Prevremenom otplatom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.