Usvojena uredba o mleku

Izvor: B92, Beta, 30.Sep.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena uredba o mleku

Beograd -- Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Uredba propisuje da se od ukupne količine otkupljenog svežeg mleka najmanje 20 odsto preradi u kratkotrajno pasterizovano mleko.

Uredba predviđa da će privredni subjekti koji se bave preradom mleka i izradom proizvoda od mleka morati od ukupnih otkupljenih količina mleka od proizvođača najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 odsto da prerade u kratkotrajno i dugotrajno mleko.

Od te količine najmanje pola mora biti kratkotrajno pesterizovano mleko.

Uredba predviđa i da u obaveznu količinu ne ulazi proizvodnja obranog mleka.

Uredba predviđa da će se novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet mleko.

Uz kaznu može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Predviđena je takođe i kazna za preduzetnike koji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara i može mu se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku i primenjivaće se do 31. decembra 2010. godine.

"Imlek": Ne rešava se pitanje ukupne nestašice

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović izjavio je da Uredba Vlada Srbije koja propisuje da se od ukupne količine otkupljenog svežeg mleka najmanje 20 odsto preradi u kratkotrajno pasterizovano mleko, ne rešava pitanje ukupne nestašice.

Petrović je za B92 rekao da mnoge mlekare nisu tehnički osposobljene da proizvode samo pasterizovano mleko.

Istovremeno, on ocenjuje da na tržištu neće doći do povećanja količine mlečnih proizvoda, što će na primer doprineti nestašici jogurta.

Suprotan stav izneo je direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić. On trvdi da sve upućuje na to da mlečnih prerađevina na tržištu ima u dovoljnim količinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.