Uskoro dogovor oko socijalne korpe

Izvor: B92, 15.Dec.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro dogovor oko socijalne korpe

Beograd -- Za desetak dana sa velikim trgovinskim lanacima, trebalo da bude potpisana Deklaracija o principima, vrednostima i načinima društveno odgovornog poslovanja.

Posle potpisivanja bi usledilo i formiranje "socijalne korpe".

"Na taj način bi se izašlo u susret zahtevima potrošača u cilju obezbedjivanja što pristupačnijih cena i kvaliteta usluge u vreme krize", kazao je ministar trgovine Rasim Ljajić posle otvaranja nove trgovine Super Vero u beogradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštini Voždovac.

"To nije nikava naredba i formalna obaveza, ali jesu načela oko kojih postoji konsenszus svih velikih trgovinskih lanaca", naveo je Ljajić. Prema njegovim rečima, posle potpisivanja deklaracije sa trgovcima, "krenuće se" u aktivno formiranje socijalne korpe za najugroženije kategorije stanovništa, a to bi značilo da trgovci i proizvodjači iz svog asortimana ponude po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih.

Na pitanje novinara, kada se može očekivati ta socijalna korpa, ministar je odgovorio "veoma brzo".

Ljajić je naglasio da će se država truditi da unapredjuje tržiše i da se bori protiv poskupljenja isključivo tržišnim mehanizmima i da će biti izbegnuto svako administriranje koje su u proteklom periodu kritikovali ne samo trgovci već i Evropska unija (EU).

"Želimo da stvorimo takve tržišne uslove da se cene formiraju slobodno na tržištu, zavisno od ponude i tražnje. Mi ćemo kao država učiniti sve da stvorimo dobar pravni i poslovni ambijent", poručio je ministar.

Ljajić je istakao kako će i u uslovima visoke stope inflacije, biti korišteni svi tržišni mehanizmi radi obezbedivanja cenovne i tržišne stabilnosti, a jedna od mera jeste i intervencija iz Robnih rezerevi koje će u narednom periodu biti modernizovane.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljajić sprema "socijalnu korpu"

Izvor: Mondo, 15.Dec.2012

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da bi za desetak dana sa velikim trgovinskim lanacima trebalo da bude potpisana deklaracija koja bi potrošačima mogla da omogući pristupačnije cene i bolji kvalitet usluge...Ljajić je novinarima na otvaranju jedne samousluge u Beogradu rekao da ta deklaracija...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.