Udruženja poljoprivrednika: Protest politički instruisan

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja poljoprivrednika: Protest politički instruisan

Predstavnici pet udruženja i asocijacija poljoprivrednika ocenili su danas da su predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu bolje od postojećeg propisa, jer će sprečiti veliki broj zloupotreba i sankcionisati uzurpatore državnog zemljišta, te naveli da je protest dela poljoprivrednika politički instruisan i da predstavlja laž i odmanu javnosti.

Na konferenciji za novinare sekretar Banatske asocijacije poljprivrednika Nenad Manić rekao je da poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne žele da se bave politikom, već da isključivo brinu o interesu poljoprivrednika, kao i da ne žele da ih zloupotrebljavaju određene političke grupacije.

Prema njegovim rečima, najviše bure se diglo oko mogućnosti da veliki investitori dođu u posed 30 odsto državne zemlje, navodeći da je to apsolutno netačno.

"Krenuli smo u pravcu udruživanja i mi želimo da budemo investitori i korisnici 30 odsto državnog zemljišta", rekao je Manić i naveo da ukoliko mali proizvođači zakupe skladišne prostore i 30 odsto državne zemlje niko neće moći da ih ucenjuje.

Zlatan Ðurić iz Unije poljoprivrednih proizvođača, koja okuplja paore Sremskog i Mačvanskog okruga, rekao je da je protest dela poljoprivrednika politički instruisan i da je njihova tvrdnja da se državno zemljište daje strancima i tajkunima u cilju prevare javnosti.

"Zemlja se ne prodaje ni tajkunima, ni strancima", rekao je Ðurić, navodeći da je trenutno više od dve trećine zemljišta u Vojvodini uzurpirano.

Kako je naveo, predložene zakonske izmene ne odgovaraju nekim interesnim grupama, naročito na severu Vojvodine.

"Protest je laž, obmana i prevara i politički instruiran", rekao je Ðurić.

Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine navela je da oni koji su odlučili da "huškaju" ljude na protest treba da pročitaju zakon.

Bugarski je rekla da se nada da će predložene izmene zakona pokazati ko uzurpira, a ko legalno koristi državnu zemlju.

Predstavnici tih udruženja navelu su i da država mora da preseče zloupotrebe i mahinacije, poručujući da Vlada Srbije i resorno ministarstvo uvažava sve njihove predloge kako bi se došlo do najboljih rešenja, a postoji mogućnost i podnošenja amandmana.

Oni su, takođe, ocenili da će izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućiti da se poljoprivredna gazdinstva ojačaju pred ulazak Srbije u EU, navodeći da će isključivo registrovanim gazdinstvima biti omogućena kupovina zemlje.

Predložene zakonske izmene omogućavaju pogodnosti za stočare, pospešuju i voćare i povrtare, a predviđaju i bolje uslove za pokretanje proizvodnje, mišljenja je Zoran Milićević iz Udruženja "Spas" iz Kraljeva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pet udruženja: Izmene Zakona bolje od postojećih propisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015

Predstavnici pet udruženja i asocijacija poljoprivrednika ocenili su  da su predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu bolje od postojećeg propisa, jer će sprečiti veliki broj zloupotreba i sankcionisati uzurpatore državnog zemljišta, te naveli da je protest dela poljoprivrednika politički...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.