Izvor: B92, 04.Nov.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prošloj godini u NBS vođene 92 medijacije

U prošloj godini u NBS vođene 92 medijacije

Beograd -- Pred Narodnom banakom Srbije u 2017. godini vođena su 92 postupka medijacije.

To je izjavio viceguverner NBS Željko Jović i ocenio da je potrebno i dalje raditi na promociji ovakvog načina rešavanja sporova.

On je na konferenciji o medijaciji u finansijskim uslugama u NBS rekao da medijacija kao alternativni način rešavanja sporova dobija zasluženi značaj i dodao da donosi korist ukoliko se sporni odnos sa drugom stranom reši u postupku medijacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbegavajući na taj način nepotrebne sudske sporove.

Istakao je da se oko 48 odsto postupaka posredovanja okonča dogovorom i sporazumom o poravnanju, što, kako je dodao, ohrabruje da treba istrajati na daljem promovisanju, razvijanju i usavršavanju postupka posredovanja kao efikasnog načina rešavanja sporova.

Naglasio je da se postupci posredovanja sprovode pred NBS na osnovu regulative iz 2014. godine, na osnovu izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o osiguranju i relevantnih podzakonskih akata.

"Ovom regulativom je unapređen mehanizam za zašititu korisnika, pored ostalog i zbog toga i što je predviđeno da se nezadovoljan korisnik može obratiti NBS sa predlogom za sprovođenje postupka posredovanja i pre ulaganja prigovora, u toku razmatranja prigovora i nakon okončanja postupka po prigovoru", rekao je on.

Jović je istakao da se postupak posredovanja pred NBS obavlja bez naknade, besplatno za obe strane učesnice, u prostorijama NBS, a medijatori su licencirana lica iz NBS.

Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić izjavila je da je na osnovu godišnjih izveštaja o radu medijatora za 2017. godinu, Ministarstvo pravde evidentiralo 619 zaključenih sporazuma o pristupanju posredovanju u rešavanju sporova (medijacija).

"Reč je o skoro tri puta većem broju u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje izuzetno malom broju medijacija, nasuprot broju sudskih postupaka", rekla je ona.

Prema njenim rečima, samo 131 posrednik, odnosno 22 odsto od ukupnog broja registrovanih posrednika, se izjasnilo da su u toku 2017. godine posredovali u rešavanju sporova, što, kako je ocenila, ukazuje na još uvek nedovoljan broj sporova koji se rešavaju putem posredovanja, ali i na nedovoljno angažovanje posrednika.

Dodala je da su kategorije predmeta sa najvećim brojem sprovedenih medijacija u 2017. godini ; upravo bankarske usluge, lizing i osiguranje, u vezi sa kojima se ukupno 14 posrednika izjasnilo da su postupali, i to zbirno, u ukupno 103 predmeta.

"Iako ne iznenađuje statistika da je jedna šestina sprovedenih medijacija u 2017. godini iz ove oblasti, imajući u vidu činjenicu da su ovi predmeti izuzetno pogodni za postupak medijacije, te su i uporedno-pravno izuzetno rasprostranjeni, jasno je da je ovo zanemarljiv broj, naspram broja parničnih predmeta u kojima se kao stranke nalaze banke i osiguravajuća društva", rekla je ona.

Medijator i bivši sudija iz SAD Danijel Vajnstajn (Daniel Weinstein) istakao je da bi proces medijacije bio uspešan, potrebno je da medijator i način medijacije budu prilagođeni korisnicima, odnosno svim stranama u postupku.

"Ukoliko njihov interes ne bude poštovan, oni neće učestvovati u medijaciji, nego će ići na tradiconalni način rešavanja, odnosno putem sudova", rekao je on i dodao da u SAD zato imaju dobro obučene medijatore i usavršen sistem medijacije.

On je izrazio očekivanje da će se i u Srbiji usavršiti načini medijacije.

Nastavak na B92...


 Povezane vesti
U NBS vođena 92 postupka medijacije

U NBS vođena 92 postupka medijacije

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018

Pred Narodnom banakom Srbije u 2017. godini vođena su 92 postupka medijacije...To je izjavio viceguverner NBS Željko Jović i ocenio da je potrebno i dalje raditi na promociji ovakvog načina rešavanja sporova...On je na konferenciji o medijaciji u finansijskim uslugama u NBS rekao da medijacija kao...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.