Svet se suočava sa najgorom krizom od 1947

Izvor: B92, 30.Nov.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svet se suočava sa najgorom krizom od 1947"

Slobodna trgovina u svetu suočava se sa "najgorom krizom" od 1947. godine, izjavio je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo.

On je rekao da sadašnji protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini, navodi Hina, prenosi Indeks.hr.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu uoči samita G20, rekao je da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni sistem od Opšteg sporazuma o carinama i trgovini, koji je prethodio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << STO-u 1947.".

Među glavnim temama samita G20 biće i trgovinski rat između SAD-a i Kine, a američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da se sastanu u subotu uveče.

"Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje i nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", kazao je Azevedo.

On je istakao da se se "način komunikacije" između Kine i SAD-a mora prebaciti iz “pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.