Izvor: Radio 021, 01.Dec.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO: Slobodna trgovina u svetu u najvećoj krizi, problem u ponašanju SAD

Glavni direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo rekao je da se slobodna trgovina u svetu suočava s "najgorom krizom" od 1947. godine i da trenutni protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gde se održava samit G20 rekao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947".

"Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje, načela nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", rekao je Azevedo, preneo je Index.hr.

Kako je istakao, "način komunikacije" između Kine i SAD mora se prebaciti iz "pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja".

SAD i STO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tela koje rešava trgovinske sporove između zemalja. SAD blokira nova imenovanja u to telo jer preispituje njegovu ulogu, čime to telo jedva funkcioniše.

U slučaju da se taj spor uskoro ne reši, rešavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizovano već od iduće godine.

Azevedo je rekao kako zemlje STO raspravljaju o "Planu B" kako bi izbegli kolaps Žalbenog tela te kako bi ono moglo nastaviti s radom.

"Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti deo tog Plana B ili ne. Ako ne bude, rekao bih da će rešavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo“, zaključio je Azevedo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.