Sve veći nedostatak radne snage u Srbiji (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022, 09:42

Sve veći nedostatak radne snage u Srbiji (AUDIO)

Nedostatak radne snage u određenim granama sve više se povećava, što će uzrokovati probleme u proizvodnji i drugim delatnostima, upozorava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije. Ministarstvo za rad u procesu je zaključivanja sporazuma sa Bangladešom, Vijetnamom i Gvatemalom kojima bi se olakšao dolazak radnika iz tih zemalja u Srbiju. Atancković, međutim, ukazuje da se naše radno zakonodavstvo nedovoljno poštuje prilikom dovođenja stranih radnika sa istoka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Trend manjka radne snage postoji već godinama i ima tendenciju ubrzavanja, a to se ne može promeniti čak ni sa velikim povećanjem zarada, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

On je dodao da je najveći problem nedostatka radne snage u sektorima koji su radno najintenzivniji, ali i u sektoru visokih tehnologija.

Atanacković je naveo i da je država proteklih godina pokušala sa uvozom radne snage, ali da se investicije uglavnom skoncentrišu na velike gradove, jer u manjim sredinama ne mogu da obezbede dovoljno radnika.

On je dodao da su strani radnici u Srbiji najviše angažovani u građevinarstvu. Napominje, međutim, da se naše radno zakonodavstvo često ne poštuje kada se dovode strani radnici.

Atanacković smatra da bi država morala da izađe u susret poslodavcima koji imaju problem sa zadržavanjem stručne radne snage.

Prošle godine Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je 23.662 dozvole za rad strancima, skoro duplo više nego 2020. Međutim, to nije konačan broj ljudi iz inostranstva koji rade u Srbiji, jer se procenjuje da na jednog prijavljenog radnika dolazi tri do pet neprijavljenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.