Subvencionisani krediti za poljoprivrednike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencionisani krediti za poljoprivrednike

BEOGRAD -

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije potpisalo je danas sa šest banaka ugovore o subvencionisanju dela kamate za kredite poljoprivrednicima.

Ugovore je potpisao ministar poljoprivrede Dušan Petrović sa predstavnicima Agrobanke, Poštanske štedionice, Hipo-Alpe-Adrija, Kredi agrikol, Komercijalne i Sosijete ženeral banke.

Subvencije za kreditiranje primarne poljoprivredne proizvodnje predviđene su Uredbom Vlade Srbije, usvojenom 13. maja. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te namene je u budžetu obezbeđeno 2,7 milijardi dinara.

"Na ovaj način otvara se potencijal za investiranje u poljoprivredu dva puta veći od agrarnog budžeta za 2011. godinu koji iznosi 20 milijardi dinara", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle potpisivanje ugovora sa bankama.

Istakao je da će "krediti biti dinarski i odobravaće se na period do tri godine, sa godišnjom kamatnom stopom od osam odsto, a moći će da ih dobiju mala poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i mala privredna društva".

Namenjeni su za stočarsku i biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme, izgradnju poljoprivrednih objekata, kao i za refinansiranje kratkoročnih zajmova iz prošle godine. Od tog novca će se pokrivati i premije za osiguranje pri kupovini stoke.

Za poljoprivredna gazdinstva će se davati subvencije za kredite do pet miliona dinara, a za poljoprivredne zadruge za kupovinu mehanizacije do 15 miliona dinara.

Prema rečima ministar Petrovića, potpisivanjem ugovora "učinjen je formalni korak ka realizaciji suštinskog dela poljoprivredne politike u 2011. godini".

"Država je napravila važan korak i otvorila mogućnost proizvođačima da snažno uđu u investicioni ciklus. To je način da se poveća efikasnost u poljoprivrednoj proizvodnji, da poljoprivrednici smanje troškove i tako više zarade", rekao je Petrović.

Izvršni direktor za poslove za stanovništvo Komercijalne banke Živojin Savić kazao je da će banke zahteve za subvencionisane kredite početi da primaju oko 15. juna.

Predstavnik Hipo-Alpe-Adrija banke Mirko Španović ocenio je da "u ovom trenutku u bankarskom sektoru ne postoje proizvodi sa sličnom cenom", dodavši da je zbog potencijala poljoprivreda pravo mesto gde treba početi sa ponudom takve vrste kredita.

Najavljena Strategija razvoja poljoprivrede

Petrović je izjavio da će izrada Strategije razvoja poljoprivrede u Srbiji početi veoma brzo, kako bi taj dokument bio završen pre usvajanja budžeta za narednu godinu.

"Strategija je osvetljeni put koji će pokazati šta treba da se desi sa poljoprivredom u ovoj zemlji", kazao je Petrović, dodajući da bi već u junu trebalo da budu preduzeti svi potrebni proceduralni i organizacioni koraci kako bi se ušlo u taj posao.

Bruto domaći proizvod (BDP) u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji lane je bio četiri milijarde evra, a "strategija će dati odgovor na pitanje koliki može da bude BDP za 10 godina i šta bi to trebalo da se radi da bismo došli do zadatog", kazao je Petrović novinarima.

Ističući da ima jasne projekcije o tome, ali da je na onima koji se time bave agroekonomistima i poljoprivrednim stručnjacima različitih profila da to kažu, on je dodao da će u izradu strategije biti uključeni i bankari i makroekonomisti.

"Veoma sam optimističan, zbog toga što mislim da Srbiji ne treba previše novca i manje od nekoliko godina da bismo mogli da imamo milion hektara zemlje pod navodnjavanjem", istakao je Petrović.

On je dodao da je to jedan od elementarnih uslova za veću biljnu proizvodnju i za obezbeđivanja jeftinijih sirovina za stočarstvo.

Najavljujući da će jedan od elemenata strategije biti i uvođenje biogasa, kao ozbiljnog energetskog sredstva, Petrović je kazao da Srbija za to ima velike mogućnosti i da će rezultat biti smanjenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Strategija će reći koliko ustvari Srbija može da napravi novca u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, to je njen suštinski zadatak", kazao je Petrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.