Srpskom pšenicom upravljaju karteli

Izvor: Danas, 06.Dec.2010, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskom pšenicom upravljaju karteli

Visoka cena srpske pšenice posledica je narušenih bilansnih odnosa te robe u svetu, ali delimično i prećutnih ili tajnih kartelskih dogovora i špekulativnih radnji velikih trgovinskih kuća, u čijem posedu se nalazi gotovo celokupan ovogodišnji rod, tvrde stručnjaci. S druge strane, veliki broj malih mlinova i zanatskih pekara sa oko 80 odsto proizvodnje rade u sivoj zoni i oni mogu da podnesu visoku cenu sirovine dok ceh plaćaju industrijski prerađivači koji su prinuđeni da uredno izmiruju sve obaveze. Najveći krivac ipak je država, koja ne koristi svoje mehanizme da bi sprečila stvaranje monopola niti za suzbijanje sive ekonomije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpskom pšenicom upravljaju karteli

Izvor: S media, 07.Dec.2010, 00:54

Galetin: Dva-tri velika dilera kreiraju tržište * Matić: Država nema kontrolne mehanizme u bitnim segmentima tržišta..Visoka cena srpske pšenice posledica je narušenih bilansnih odnosa te robe u svetu, ali delimično i prećutnih ili tajnih kartelskih dogovora i špekulativnih radnji velikih...

Nastavak na S media...

Srpska pšenica taoc kartelskih dogovora velikih dilera

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Dec.2010

BEOGRAD/NOVI SAD - Visoka cena srpske pšenice posledica je narušenih bilansnih odnosa te robe u svetu, ali delimično i prećutnih ili tajnih kartelskih dogovora i špekulativnih radnji velikih trgovinskih kuća, u čijem posedu se nalazi gotovo celokupan ovogodišnji rod, tvrde stručnjaci.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.