Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37

Srbija godišnje izgubi 400 miliona evra

Srbija godišnje  izgubi 400 miliona evra

Srbija svake godine na neregularnim javnim nabavkama izgubi oko 400 miliona evra. Godišnja vrednost nabavki je četiri milijarde evra, a efikasnom primenom novih propisa mogle bi se obezbediti uštede od deset odsto ukupne vrednosti nabavke.

U javnim nabavkama učestvuje 12.000 naručilaca, odnosno korisnika budžetskog novca i oko 80.000 ponuđača koji godišnje sklope oko 250.000 ugovora o javnim nabavkama. Od toga je oko 68 odsto od ukupnih javnih nabavki na republičkom nivou, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a 32 odsto ugovaraju opštine i javna preduzeća. Prema podacima Uprave za javne nabavke, izveštaje o nabavkama u 2007. podnela su svega 2.134 naručilaca. Procena stručnjaka je da kroz javne nabavke godišnje prođe četiri milijarde evra, a zbog neregularnosti se izgubi deset odsto vrednosti.

Vladimir Goati iz „Transparentnosti Srbije", nevladine organizacije koja je juče organizovala konferenciju „Javne nabavke - ušteda budžetskog novca", istakao je da je polje javne nabavke idealno za korupciju, te da javne nabavke zahvataju 13 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije.

- To je ogroman prostor na kojem je moguće iz javnih izvora, finansirati privatne potrebe, dok bi samo jedan odsto uštede ovog novca predstavljao ogromnu sumu - istakao je Goati.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović ukazuje da još nisu usvojena podzakonska akta neophodna za sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama.

- Potrebno je da se hitno donese čitav set podzakonskih akata, bez kojih nije moguće unaprediti sistem vezan za ovu oblast - kaže Jovanović.

Jovanović podseća da podzakonska akta treba da urede i uvođenje službenika za javne nabavke, kao i nabavke male pojedinačne vrednosti, do 2,9 miliona dinara, na koje je 2007. godine bilo potrošeno ukupno oko 28 milijardi dinara.

Ipak, kako se radi o oblasti koja je u našoj zemlji bila glavno uporište korupcije, vlasti očekuju da donošenje novih propisa značajno promeni ovu situaciju.

Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže, međutim, da je potrebno da se u sprovođenje kontrole uključe i druge institucije.

- Ovaj zakon će uticati na smanjenje troškova, bolju kontrolu, nadzor i zaštitu svih učesnika u ovom procesu. Mogu da kažem da su sada stvoreni uslovi za ozbiljniji rad Državne revizorske institucije, kako u pogledu prostora, tako i u pogledu finansija. Bez ove institucije, kao i bez tužilaštva, sudstva i MUP-a, nije moguće adekvatno realizovati ovaj zakon - ističe Ilić.

Da su javne nabavke zaista posao kojim bi trebalo da se pozabave i drugi državni organi, svedoči i podatak da su tužilaštva u Srbiji počela da prikupljaju podatke o eventualnim prekršajnim ili krivičnim delima u procesu javnih nabavki, na osnovu inicijative „Transparentnosti Srbije". Ova nevladina organizacija dostavila je početkom godine svim mesno nadležnim opštinskim tužilaštvima inicijativu da pokrene prekršajne postupke protiv više hiljada naručilaca koji nisu dostavili Upravi za javne nabavke izveštaje o sprovedenim nabavkama u 2007. godini. „Transparentnost" je dostavila spiskove javnih preduzeća, ustanova i drugih institucija koji prema podacima Uprave za javne nabavke nisu dostavili izveštaje o nabavkama za 2007. godinu. Direktori tih javnih institucija dobili su dopise iz policije da odeljenjima za suzbijanje privrednog kriminala dostave podatke da li su u 2007. godini imali nabavke vrednosti veće od 250.000 dinara, da li su dokaze o tim nabavkama dostavili Upravi za nabavke i ako nisu, zbog čega nisu.

Tužilac Četvrtog opštinskog suda u Beogradu Biljana Radovanović izjavila je da je to tužilaštvo uzelo u rad inicijativu „Transparentnosti Srbije" i da je prema njenim informacijama na isti način postupila većina tužilaštava. Ona u izjavi za „Blic" ističe da još nema povratnu informaciju.

- U pitanju je veoma obiman posao jer se proverava kompletna papirologija, a ima mnogo organizacija koje su obuhvaćene ovom inicijativom, tako da će trebati dosta vremena da se vidi da li će u nekom slučaju biti krivične ili prekršajne odgovornosti - objašnjava Radovanovićeva.

Ona ukazuje da je za neke prekršaje iz oblasti javnih nabavki nastupila zastarelost jer su rokovi za zastarevanje za prekršaje veoma kratki.

Za kršenje zakona zaprećeno je prekršajnim kaznama - za pravna lica 100.000 do milion i 20.000-50.000 dinara za odgovorno lice. Od ove godine, prema novom Zakonu o javnim nabavkama, izveštaji će se dostavljati tromesečno. Prvi rok za nabavke sprovedene od 1. januara do 20. marta 2009. godine je 10. april.

Šta BIA nabavlja bez javnog konkursa

Vlada Srbije usvojila je juče uredbu koja sadrži listu pokretne i nepokretne imovine čiju nabavku Bezbednosno-informativna agencija ugovara kao poverljivu.

Kao nepokretnosti posebne namene određeni su zemljište, službene i poslovne zgrade i prostorije, stanovi za službene potrebe, magacini, skladišta i garaže, montažni objekti i podzemni i nadzemni objekti sa pratećom infrastrukturom.

Pokretne stvari za posebne namene su sredstva operativne tehnike, merna i laboratorijska sredstva, naoružanje i oprema, sredstva veze i telekomunikacija, sredstva informacionih sistema, kriminalističke tehnike, zaštitne opreme i odeće, identifikacione značke i legitimacije, službena vozila, oprema, alati, pribor i uređaji.

UŠTEDA

Ostvarene uštede kod nabavki velike vrednosti u 2007. godini

Broj nabavki 30.593

Procenjena vrednost 177.647.198

Ugovorena vrednost 159.459.656

Ušteda 18.187.542

Ušteda u procentima 11,4 %

*Napomena: u hiljadama dinara

Nastavak na Blic...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.