Može se štedeti na javnim nabavkama

Izvor: B92, Beta, 31.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može se štedeti na javnim nabavkama

Beograd -- Efikasnom primenom novih propisa o javnim nabavkama moglo bi da se uštedi i deset odsto, od četiri milijarde evra kolika je godišnja vrednosti nabavki u Srbiji.

Javne nabavke su veliki izvor zloupotreba

Novi Zakon o javnim nabavkama u primeni je od januara ove godine ali u praksi nije mogao da se sprovodi bez podzakonskih akata kojim se precizira procedura nabavki malih vrednosti, do 2,9 miliona dinara, zaštita domaćih ponuđača, uvođenje službenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za javne nabavke i pravilnici za tromesečno izveštavanje naručioca o obavljenim javnim nabavkama.

Godišnje se u Srbiji, kako je rečeno, na javne nabavke troši oko četiri milijarde evra što je približno 15 odsto BDP-a. U javnim nabavkama učestvuje 12. naručilaca i oko 80.000 ponudjača koji godišnje sklope oko 250.000 ugovora o javnim nabavkama. Od toga je oko 68 odsto od ukupnih javnih nabavki na republičkom nivou, a 32 odsto ugovaraju opštine i javna preduzeća.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je ukazao na značaj oglašavanja javnih nabavki na portalu Uprave, navodeći da je od januara ove godine na taj način oglašeno oko 1.200 javnih nabavki.

Zaštita domaćih ponuđača od 20 odsto u odnosu na cene ponuđača iz inostranstva, predviđena je i novim zakonom o javnim nabavkama što je prema rečima Jovanovića od velikog značaja za domaće kompanije u vreme ekonomske krize.

Novim zakonom Komisija za zaštitu ponuđača postala je nezavisna institucija čiji se članovi biraju u Skupštini Srbije, a i strožiji su propisi za izbegavanje obaveza izveštavanja o javnim nabavkama.

Naručiocima je omogućeno da odbiju ponuđača ukoliko imaju potvrde da nisu ispunili svoje obaveze u ranijim nabavkama. Otvaranje ponuda ponuđača mora biti javno a, prema novim propisima, da bi javna nabavka bila regularna dovoljna je samo jedna ispravna ponuda.

Državna revizorska iinstitucija će uskoro početi sa radom

Državni sekretar u ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić izjavio je da će uskoro biti obezbedjeni svi uslovi za efikasno sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama.

"U završnoj fazi je izrada podzakonskih akata i pravilnika za primenu Zakona o javnim nabavkama a stvoreni su uslovi za rad Državne revizorske institucije (DRI) koja će kontrolisati javne nabavke", rekao je Ilić na skupu "Javne nabavke - uštede budžetskog novca i približavanje evropskim standardima", koji je organizovala nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Ilić je istakao da je DRI konačno obezbedjen prostor, finansijska sredstva neophodna za rad i u toku je izbor revozora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javne nabavke čekaju podzakonska akta

Izvor: Danas, 30.Mar.2009, 21:37

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović juče je ukazao da još nisu usvojena podzakonska akta neophodna za sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama. „Potrebno je da se hitno donese čitav set podzakonskih akata, bez kojih nije moguće unaprediti sistem javnih nabavki“, izjavio...

Nastavak na Danas...

Javnim nabavkama do budžetske uštede

Izvor: RTS, 31.Mar.2009

Uslovi za sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama uskoro će biti obezbeđeni izradom potrebnih podzakonskih akata. Efikasnom primenom novih propisa mogle bi se obezbediti uštede od deset odsto ukupne vrednosti nabavki...Državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Slobodan Ilić najavio je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.