Šoškić: Dug dostigao opasnu granicu

Izvor: B92, 28.Sep.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Dug dostigao opasnu granicu

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je kazao da javni dug Srbije poslednjih godina raste i da je dostigao granicu koju ne bi smeo da pređe.

Šoškić kaže i da će inflacija u zemlji nastaviti da pada u narednih nekoliko meseci, bez obzira na najave da će od 1. oktobra biti povećana cena gasa.

On je upozorio da ubuduće Srbija mora da vodi računa kako se zadužuje jer je dostigla granicu posle koje će morati da povećava rast privrede ukoliko želi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nanovo zadužuje u inostranstvu.

"Apsolutni nivo javnog duga može da raste samo ako imamo privredni rast", naglasio je guverner.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda biti 2,5 odsto, što će biti rezultat poljoprivredne proizvodnje. Šoškić je dodao da to "nikako ne znači da je Srbija izašla iz zone nedovoljnog privrednog rasta".

Guverner NBS je naglasio i da cene hrane u Srbiji nisu više nego u regionu ali je ključni problem što su one nestabilnije nego u regionu, međutim, "u narednom periodu, sa približavanjem EU, imaćemo veću stabilnost tih cena". Šoškić je rekao i da u ovoj godini priliv stranih investicija ide po planu i da su one za sedam meseci bile oko milijardu evra.

U komentaru na izdavanje obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od milijardu dolara, Šoškić je rekao da je to uspeh za Srbiju jer prvi put izdaje takve hartije od vrednosti i to na 10 godina, a o poverenju investitora rečito govori podatak da je tražnja bila dva puta veća od ponude.

Guverner NBS je naglasio da Srbija ne spada u red visoko zaduženih zemalja jer je njen javni dug ispod 45 odsto BDP-a, ali brine tempo kojim se naša zemlja zaduživala u protekle dve godine.

Inflacija će do kraja godine biti jednocifrena, ali verovatno malo iznad gornje ciljane granice, izjavio je guverner.

Šoškić je naveo da se očekuje da u prvih šest meseci 2012. inflacija bude oko četiri odsto, sa mogućim odstupanjima od plus/minus jedan odsto. U prvom polugođu iduće godine, kako je kazao Šoškić, ne očekuje se rast cena hrane i drugih proizvoda sa regulisanim cenama a očekuje se stabilnost agregatne tražnje.

Guverner je kazao da je inflacija u prethodnom periodu ove godine imala promenljiv trend kretanja i da je bila i ispod i iznad očekivanja. Na inflaciju su u pojedinim mesecima najviše uticale cene hrane čije je učešće u potrošačkim cenama visoko, čak 37,8 odsto. "Bazna inflacija isključujući cene hrane je u prethodnom periodu bila relativno stabilna", istakao je Šoškić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.