Saudijski gigant će nastaviti da ispunjava ZAHTEVE TRŽIŠTA za naftom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijski gigant će nastaviti da ispunjava ZAHTEVE TRŽIŠTA za naftom!

Predsednik saudijskog naftnog giganta Aramko Jaser al Rumajan danas je izjavio da će ta kompanija nastaviti da ispunjava zahteve globalnog tržišta za naftom.

On je to izjavio nakon što je ranije danas Saudijska Arabija formalno objavila Inicijalnu javnu ponudu deonica (IPO) državnog naftnog giganta "Aramko".

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman složio se u petak da ta odluka bude danas objavljena.

"Prestolonaslednik je konačno dao zeleno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svetlo", rekao je jedan izvor.

Al Rumajan je dodao da kotiranje deonica na berzi odražava snažnu globalnu poziciju Aramka.

Zvaničnici i savetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrednost što je moguće bližu dve hiljade milijardi dolara uoči očekivanog izlaska na berzu u nedelju, navode izvori.

Iako je prestolonaslednik Mohamed početkom 2016. godine vrednost kompanije procenio na tu sumu, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrednost "Aramka" niža, hiljadu i petsto milijardi dolara.

No, čak i po toj ceni, "Aramko" bi i dalje vredeo barem 50 odsto više od najvrednijih svetskih kompanija, Majkrosofta i Epla, od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko jedne hiljade milijardi dolara.

Rijad na saudijskoj berzi želi da izlista udeo od jedan do dva odsto, kako bi prikupio najmanje 20 do 40 milijardi dolara. Ako ugovor premaši 25 milijardi dolara, "Aramko" će nadmašiti "Alibabin" IPO vredan 25 milijardi iz 2014. godine i postati najveći IPO na svetu.

Kotiranje deonica na berzi je centralni deo plana prestolonaslednika da uzdrma saudijsku ekonomiju i diversifikuje je dalje od nafte.

Od kada je kotiranje prvi put najavljeno 2016. godine, nekoliko puta je odlagano.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.