Objavljena inicijalna javna ponuda Saudi Aramca

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Nov.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena inicijalna javna ponuda Saudi Aramca

RIJAD – Saudijska Arabija je danas formalno objavila Inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) državnog naftnog giganta „Aramco".

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman složio se u petak da ta odluka bude danas objavljena.

„Prijestolonasljednik je konačno dao zeleno svjetlo", rekao je jedan izvor agenciji Reuters.

Dužnosnici i savjetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrijednost >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što je moguće bližu dvije tisuće milijardi dolara uoči očekivanog izlaska na burzu u nedjelju, navode izvori.

Iako je prijestolonasljednik Mohamed početkom 2016. godine vrijednost kompanije procijenio na tu sumu, bankari i dobri poznavatelji prilika kažu da je vrijednost „Aramca" niža, tisuću i petstotina milijardi dolara.

No, čak i po toj cijeni, „Aramco" bi i dalje vrijedio barem 50 posto više od najvrjednijih sjetskih kompanija, Microsofta i Applea, od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko tisuću milijardi dolara.

Rijad na saudijskoj burzi želi izlistati udjel od jedan do dva posto kako bi prikupio najmanje 20 do 40 milijardi dolara.

Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, „Aramco" će nadmašiti „Alibabin" IPO vredan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svijetu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.