Sa gubitkom poslovalo 10 banaka

Izvor: Blic, 21.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa gubitkom poslovalo 10 banaka

Neoporezovana dobit bankarskog sektora u Srbiji u prvom kvartalu je dostigla 9,6 milijardi dinara i bila je 38 odsto veća nego u ista tri meseca prošle godine, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Na kraju prvog tromesečja deset banaka je poslovalo sa gubitkom, za jednu manje nego na kraju 2010. godine, a ukupan gubitak je bio 2,3 milijarde dinara.

U Izveštaju NBS o kontroli poslovanja banaka navodi se i da je ukupna neto aktiva bankarskog sektora Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kraju prvog kvartala bila 2.453 milijarde dinara, za 3,2 odsto manja nego na kraju prošle godine.

Ukupna neto kreditna aktivnost sektora dostigla je na kraju marta 1.688 milijardi dinara i bila je za tri milijarde veća nego na kraju prethodnog kvartala.

U kreditnim aktivnostima bankarskog sektora dominirali su plasmani privredi sa iznosom od 938 milijardi dinara i učešćem od 56 odsto u ukupnim.

Plasmani stanovništvu su, kako se navodi, na kraju prvog tromesečja bili 495 milijardi dinara, za 1,3 odsto manji nego na kraju prethodne godine.

NBS je objavila i da su ukupni krediti bankarskog sektora u docnji dužoj od 90 dana bili na kraju prvog kvartala 283 milijarde dinara i činili su 17 odsto ukupno odobrenih.

Najveća banka u bankarskom sistemu Srbije, prema podacima centralne banke, jeste Banka Inteza sa aktivom od 343 milijarde dinara i učešćem od 14 odsto u ukupnoj aktivi sektora.

Sledi Komercijalna banka sa aktivom od 255 milijardi dinara i učešćem od 10,4 odsto u ukupnoj aktivi.

U prvom kvartalu najviše je na listi deset najvećih banaka napredovala Sosijete ženeral, koja se popela za dva mesta, na šestu poziciju.

Istovremeno su se za po dva mesta spustile Eurobanka EFG, na peto mesto, i Hipo Alpe-Adria banka, na osmo.

U bankarskom sektoru Srbije posluju 33 banke čiji je ukupan kapital 512 milijardi dinara.

Povezane vesti: Šoškić: Problem je u maloj tražnji za stambenim kreditima Ostaje učešće 20 odsto za stambene kredite NBS: Građane najviše zanima rad banaka Minimum 20 odsto učešća za stan Banke podigle rate za dinarske kredite

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.