SAD pozdravile Vučićevu posetu Tirani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozdravile Vučićevu posetu Tirani

Američki Stejt department pozdravio je prvu posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića Albaniji ocenivši je kao istorijsku i pohvalio posvećenost lidera Srbije i Albanije jačanju saradnje dve zemlje.

"Sjedinjene Države čestitaju premijerima Srbije i Albanije Aleksandru Vučiću i Ediju Rami na prvoj zvaničnoj poseti srpskog premijera Tirani 27. maja", rekao je portparol Stejt departmenta Džef Ratke na konferenciji za novinare.

Vučićeva "istorijska" poseta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je podsetio, usledila je šest meseci pošto je Rama posetio Beograd, kao prvi albanski premijer koji je u Srbiju došao posle 70 godina.

"Čestitamo ovim liderima na tome što su ponovo potvrdili svoju zajedničku posvećenost jačanju saradnje između njihove dve zemlje doprinoseći na taj način miru, prosperitetu i stabilnosti u regionu Balkana", dodao je američki zvaničnik.

Meta: Poseta Vučića ohrabrujuća

Predsednik albanskog parlamenta Iljir Meta ocenio je danas da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani bila veoma ohrabrujuća u svetlu evropskih integracija celog regiona.

On je u televiziskom intervjuu naveo da je poseta bila pozitivna i da nosi veoma ohrabrujuću poruku, a da je reagovanje evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana pokazalo da Srbija i Albanija imaju potrebu da sarađuju na putu integracije u EU, prenela je albanska agencija ATA.

“Delikatna pitanja još postoje, ali preovlađuju zajednički interesi. Drago mi je da su odnosi sa Srbijom ušli u novu eru, iako je to trebalo odavno da se dogodi. Došlo je vreme za saradnju i stavljanje zajedničkih interesa ispred pojedinačnih. Danas se Balkan takmiči sa drugim regionima i to je veoma važno, kazao je Meta.

On je istakao da glavna briga Tirane treba da bude razvoj Makedonije i Srbije, kao dela Balkana i da ove zemlje treba da pomažu jedne drugima, umesto da razmenjuju neprijateljske primedbe.

Vučić je juče završio dvodnevnu posetu Tirani gde se susreo sa tamošnjim najvišim zvaničnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.