SAD dobile manju ocenu: Administracija besna

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 08:49

SAD dobile manju ocenu: Administracija besna

Agencija Fič Rejtings, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država.

Kao razlogu su naveli rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i "kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja" u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacija kreditnog rejtinga još je u okvirima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicionog ranga, prenosi AP.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije Fič, a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija "proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima".

Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Agencija Fič je obavestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je uza AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije Fič.

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.