Ružić: Uvodimo status privrednog subjekta od poverenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Uvodimo status "privrednog subjekta od poverenja"

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je izjavio danas da će izmenana i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru biti uveden status 'privrednog subjekta od poverenja', koji inspekcije neće obilaziti četiri godine.

Ružić je na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi" rekao da je sada u pilot fazi platforme "E inspektor" pet inspekcija i da će sve inspekcije biti obuhvaćene do maja ili juna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Želimo da uvedemo institut subjekta od poverenja, da odvojimo žito od kukolja, fokus da prebacimo sa kažnjavanja na poverenje", rekao je Ružić.

Kako kaže, uvodi se da se subjekat od poverenja koji ima pozitivnu istoriju poslovanja ne obilazi ili da se nad njim ne vrši inspekcijski nadzor četiri godine.

"S tim, što su u obavezi da se samoproveravaju i da dostave izveštaje o rezultatima samoprovere, naša ideja je da primena počne dve godine nakon usvajanja zakona", kazao je ministar.

Naveo je da taj rok nije ostavljen zbog toga što smatraju da sada nema privrednika koji zaslužuju taj status, već zato što će procena rizika biti obavljena kroz elektronsku platformu "E inspektor", kada će biti ustanovljeno šta je dobra, a šta loša privreda.

"Neki kažu da će biti zloupotreba, ali ako se jednom izgubi taj status više nikad se ne može dobiti. Prevideli smo i samoinicijativnu prijavu prekršaja odnosno sporazumno priznanje prekršaja. Vizija je da inspekcijske službe budu obučene i opremljene i da imaju boji status", naveo je Ružić.

Dodao je da je pri kraju javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru i da će biti uvedeni novi istituti, poput prikrivene kupovine, mešoviti nadzor, zajedničko obavljanje inspekcije, sklapanje sporazuma o saradnji između lokalnih samouprava i drugo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ko se dobro pokaže - nema inspekcije četiri godine"

Izvor: B92, 01.Nov.2018

Ministar državne uprave Branko Ružić je izjavio da će izmenana i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru biti uveden status ''privrednog subjekta od poverenja''..Ružić je na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi" rekao da je sada u pilot...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.