Đukić: Zdravstveni sistem uspešno servisira sve obaveze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić: Zdravstveni sistem uspešno servisira sve obaveze

Zdravstveni sistem Srbije uspešno servisira sve svoje obaveze, otvara nove bolnice, smanjuje liste čekanja i ne pravi nove dugove, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić na konferenciji Američke privredne komore "Šesto prolazno vreme - otključavanje reformi".

Đukić je istakao da se, takođe, 300 miliona evra ulaže u obnovu 52 bolnice u Srbiji.

"Svi dugovi su nasleđeni i pokušaćemo da ih vratimo, ali važno je da nema nijednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novog duga".

Đukić je podsetio na odluku iz juna 2015. godine na osnovu koje se potpunosti servisiraju sve obaveze zdravstvenih ustanova, koje se odnose na plaćanje, energente, nabavku novih lekova i druge troškove.

"Haos koji je vladao pre toga, koji je doveo do neplanskog zapošljavanja, bujanja primanja nezdravstvenog i nemedicinskog osoblja i nenamaneskog trošenja sredstava na sve drugo osim na struku i profesiju, pacijente i lekove, doveo je do toga da postoje dugovanja".

Đukić je naglasio da se često poredimo sa Hrvatskom i da je ta zemlja opredelila 870 miliona kuna za smanjenje duga od 12 milijardi kuna, koliko se duguje dobavljačima lekova u toj zemlji.

"Na sreću, kod nas je situacija bolja, radi se o starim dugovima i kamatama na te dugove", dodao je profesor Đukić.

On je rekao da se, takođe, u našoj zemlji ne nagomilavaju ni dugovi prema dobavljačima.

"Zdravstveni sistem na taj način ne trpi, sve se plaća i servisira, a oni koji se bave nabavkom novih lekova upoznati su da smo mi više od 500 miliona dinara opredelili samo za nove lekove. Reč je o skoro 17 miliona evra samo za nove lekove za lečenje retkih bolesti. Takođe, od dve i po milijarde evra iz budžeta za zdravstvo veliki deo se izdvaja za primarnu zdravstvenu zaštitu", kaže državni sekretar.

Ističe, takođe, da ne vlada nestašica ni 'tabletarnih' lekova i da je uvođenje elektronskog recepta dalo rezultate po pitanju bolje kontrole u procesu plaćanja, a samim tim i kontrole dugovanja države prema dobavljačima.

Prema njegovim rečima, svi novonastali dugovi se servisiraju u periodu od 45 dana iako je zakonski rok plaćanja 90 dana.

"Mislim da nema razloga da dobavljači i farmaceutska industrija ni na koji način budu nezadovoljni", naveo je on.

Đukić ističe i da postoji dobra saradnja sa inspekcijskim i faramceutskim službama, a da Republički fond za zdravstveno osiguranje funkcioniše kao nikada do sada.

Naglasio je da su i prvi put posle 20 godina smanjena liste čekanja za radio terapiju, kao i da je ona omogućena "bez tenderskih peripetija u Kamenici i Nišu, u četiri terapijska centra i otvaranjem Onkologije 2 u Beogradu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.