Rusija ne mora da isplati akcionare Jukosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ne mora da isplati akcionare Jukosa

Rusija ne mora da isplati 50 milijardi dolara kompenzacije bivšim akcionarima ruske naftne kompanije Jukos, presudio je danas Okružni sud u Hagu, a javlja ruska agencija Tas.

Sud je utvrdio da Stalni arbitražni sud u Hagu nije nadležan za to pitanje, i da "Ruska Federacija više nije obavezna da nadoknadi štetu tim strankama", prenela je agencija Frans pres.

Ovo je, kako ocenjuje agencija AP, velika pobeda za Moskvu u sporu oko ugašene naftne kompanije Jukos. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Po izricanju presude, bivši akcionari su obećali da će nastaviti pravnu bitku za kompenzaciju i da će uložiti žalbu na presudu.

Okružni sud u Hagu je ovom presudom poništio odluku Stalnog arbitražnog suda iz jula 2014. godine, koji je tada saopštio da je Moskva iskoristila potraživanja na ime poreza kako bi 2003. godine preuzela kontrolu nad Jukosom.

Sudski proces pokrenut je 2005. godine, a dve godine pre toga, ruska dežava je podigla tužbu protiv Jukosa zbog neplaćanja poreza.

Na aukciji krajem 2004. godine, prodata je osnovna imovina Jukosa - Jugansknaftogas (sada pripada Rosnjeftu) za 263 milijarde rubalja (9,3 milijarde dolara u tom momentu).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pobeda Rusije - ipak nema kazne od 50 milijardi

Izvor: B92, 20.Apr.2016

Hag -- Rusija ipak neće morati da isplati 50 milijardi dolara kompenzacije bivšim akcionarima ruske naftne kompanije Jukos, presudio je Okružni sud u Hagu, javlja Tas...Sud je utvrdio da Stalni arbitražni sud u Hagu nije nadležan za to pitanje, i da "Ruska Federacija više nije obavezna da nadoknadi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.