Rimini i Verano odustali od Sajma

Izvor: B92, Tanjug, 10.Avg.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rimini i Verano odustali od Sajma

Beograd -- Konzorcijum Rimini i Verano je odustao od kupovine Beogradskog sajma, saopšteno je iz Agencije za privatizaciju.

"Jedini ponuđač na tenderu za prodaju Beogradskog sajma, konzorcijum 'Rimini Fiera' i 'Verano Motors' dostavio je danas Agenciji za privatizaciju pisano izjašnjenje da ne prihvata uslove iz Odluke Tenderske komisije i ulazak u pregovore, odnosno da nije spreman da poveća ponuđenu cenu na iznos od 40 miliona evra", saopštila je Agencija za privatizaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Shodno zakonskim odredbama, tenderska komisija će tender za prodaju 70 odsto društvenog kapitala DP Beogradski sajam proglasiti neuspelim, navela je Agencija. Konzorcijum kompanija Verano i Rimini, jedini je konkurisao na tenderu za kupovinu Sajma, ponudivši cenu od 1,835 miliona evra za kapital, ali je ta ponuda bila neprihvatljiva za Ministarstvo ekonomije i grad Beograd.

Tenderska komisija, koja prati privatizaciju Sajma, je prethodno donela odluku da pregovori sa jedinim ponuđačem mogu početi ukoliko konzorcijum poveća ponuđenu cenu za kapital od 1,8 miliona evra, na iznos od najmanje 40 miliona evra. Takođe, dat je i rok od 15 dana ponuđaču da se izjasni.

Konzorcijum kompanija Verano i Rimini, jedini je konkurisao na tenderu za kupovinu Sajma, ponudivši cenu od 1,835 miliona evra za kapital. Ponuđen je i investicioni program od 35 miliona evra, a prihvaćene su i minimalne obaveze iz socijalnog programa.

U Ministarstvu ekonomije su, odmah posle 13. jula kada je otvorena finansijska ponuda izašli su sa stavom da je ponuda neprihvatljiva. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić tada je izjavio je da će konzorcijumu Tenderska komisija predložiti da kupe Beogradski sajam po ceni od 40 miliona evra i da se zadrže ponudjene investicije od 35 miliona evra. On je kazao da će, ako konzorcijum to ne prihvati, tender biti poništen, a Sajam neće ostati društveno vlasništvo već će biti podržavljen.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da je ponuda konzorcijuma sajma "Rimini" i Verano motorsa" uvredljiva i ponižavajuća i za Beograd i za Srbiju, i otkazao najavljeni sastanak u Skupštini grada sa predstavnicima konzorcijuma. Kapital Beogradskog sajma procenjen je na 20,5 miliona evra, a očekivanja su bila da ponudjena cena bude približna tom iznosu.

Prema uslovima tendera, kupac bi trebalo da nastavi sajamsku aktivnost 10 godina i da uloži najmanje 35 miliona evra, ali i ovog puta, kao i u dosadašnjim privatizacijama, uz preduzeće je ponudjeno veoma atraktivno zemljište na kome će moći da se prema urbanističkom planu grade i komercijalni i prateći sadržaji.

Trpković: Naći najbolje rešenje

Generalni direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković kaže da očekuje da će se uskoro pronaći najpodesniji model za budući razvoj Sajma. On je naveo da je odustajanjem konzorcijuma Verano-Rimini na tenderu, praktično završen postupak privatizacije Sajma.

Prema njegovim rečima, sada treba videti kako da se nastavi dalji razvoj Beogradskog sajma. "Siguran sam da će se u narednim danima tražiti najpodesniji model za budući razvoj Sajma. Jasno je da ova svojinska transformacija nije uspela, ali je jasno da Sajam mora preći iz ovog oblika svojine koji trenutno imamo u neki drugi oblik upravljanja", rekao je on.

"Siguran sam da će svoje predloge imati Ministarstvo trgovine, Ministarstvo ekonomije, a u krajnjem slučaju i Grad Beograd treba da bude uključen u ceo projekat", dodao je on i naveo da proglašenje tendera neuspelim ni na koji način neće uticati na poslovanje Sajma.

"Mi smo već sada u završetku priprema sajma nameštaja u novembru, radimo i pripreme za sezonu 2010, pre svega sajma građevine i automobila. Sajam nezavisno od privatizacije funkcioniše i na osnovu preliminarnih analiza u prvih šest meseci naše poslovanje pokazuje da ćemo u ovoj godini napraviti veći profit nego u 2008. godini", kazao je Trpković.

Na pitanje, da li postoji opasnost da ako preduzeće pređe u državnu svojinu, postane nečiji partijski interes, on je naveo 'da uvek postoji takva mogućnost, ali da ako to nije postojalo do sada, ne vidi zašto bi tako bilo u budućnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.