Rekordna inflacija u Sloveniji

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna inflacija u Sloveniji

Ljubljana -- U Sloveniji je tokom juna zabeležena inflacija, računato prema godišnjem nivou, od sedam odsto, što je najviše od decembra 2002. godine.

Inflacija u Sloveniji je najveća u evrozoni

Osetnom rastu stope inflacije u junu, koja je u odnosu na isti mesec prošle godine čak dvostruko veća, najviše je doprinelo povećanje cena benzina koji je sada 54,9 odsto skuplji nego u junu 2007. godine, ističe se u izveštaju nacionalnog Zavoda za statistiku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Slovenijaima i najveću stopu inflacije u evrozoni. Prema podacima Zavoda, stopa inflacije je u junu bila 0,9 odsto veća u odnosu na maj. "Već godinama nismo videli tako velik rast cena u junu", izjavila je direktorka Zavoda Irena Križman.

U proteklih 12 meseci su najviše porasle cene goriva i energenata, u proseku za 20,7 odsto, što je u najvećoj meri uzrokovalo rast inflacije. Cene hrane su istovremeno porasle 11,6 odsto, a usluga u ugostiteljstvu 10,1 odsto. Među prehrambenim proizvodima ulje i masti su poskupeli 37,2 odsto, mlečni proizvodi i jaja 24,2 odsto, a voće za 22,5 odsto.

Svih 12 grupa proizvoda i usluga u korpi Zavoda za statistiku je poskupelo u junu, a najmanje povećanje cena je zabeleženo u segmentu proizvoda i usluga u zdravstvu, od 1,9 odsto, kao i obuće i odeće za 4,1 procenat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.