Rebalans budžeta za mesec i po

Izvor: B92, 26.Maj.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans budžeta za mesec i po

Beograd -- Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da će za mesec, mesec i po dana parlamentu biti dostavljen predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Odgovarajući u Skupštini Srbije na primedbe poslanika opozicije iz Demokratske stranke na izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Krstić je kazao da će smanjenje sredstava u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje biti rešeno transferom iz budžeta.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da izmenama zakona neće biti uskraćen novac Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje jer će rebalansom budžeta biti uveden transfer fondu koji će nadomestiti deo sredstava koji će biti smanjeni.

"O rebalansu budžeta razgovaraćemo za mesec, mesec i po dana. Biće predviđeno onoliko novca koliko bude fondu za zdravstveno osiguranje nedostajalo da sprovede sve što podrazumeva primarna zdravstvena zaštita, uključujući i javne nabavke", kazao je Krstić.

Izmenama zakona predviđeno je da opšta stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje bude uvećana sa 24 na 26 odsto, a stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjena sa 12,30 na 10,30 odsto.

Poslanici DS-a su u raspravi ocenili da su predložene mere parcijalne, nedovoljne, demagoške, često kozmetičke i pitali koliko će novozaposlenih biti do kraja godine na osnovu tih zakona.

Ministar Krstić je kazao da su predložene izmene zakona jedna od mera ekonomske politike, stabilizacione politike na određen rok.

"U ovom slučaju to su dve godine, a preduzećemo i druge mere pre svega izmene zakona o radu koje će pospešiti zapošljavanje", naveo je Krstić i kazao da je cilj smanjenje rada na crno.

Krstić je ranije danas rekao da će usvajanjem predložnih izmena zakona privrednici koje zaposle nove radnike ostvariti pravo na poreske olakšice, zbog čega očekuje smanjenje nezaposlenosti i uštede u budžetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.