Radnici Raške protiv stečaja

Izvor: B92, 03.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Raške" protiv stečaja

Beograd, Novi Pazar, Kruševac -- Nakon što je odlučeno da se u fabrici "Raška" pokrene stečajni postupak, radnici najavljuju radikalizaciju protesta. Nezadovoljna i vlast u Novom Pazaru.

Podsetimo, radikalni oblici protesta nisu nepoznati radnicima "Raške", jer je tokom prethodnog protesta vođa štrajkača sebi odsekao deo malog prsta i više dana štrajkovao glađu. Iz Poreske uprave objašnjavaju da je nalog za pokretanje stečajnog postupka dalo Ministarstvo ekonomije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i da su se pravno glednao za tu proceduru stekli svi uslovi.

Radnici tekstilnog kombinata "Raška" očekivali su jedno, a desilo se potpuno suprotno. Umesto podržavljenja firme, kakop je ranije dogovoreno – pokrenut je stečajni postupak.

O tome su samo usmeno obvešteni i radnici i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek, koji je jutros i obišao zaposlene, koji su skrenuli pažnju javnosti na sebe, kada je jedan od njih u znak protesta odsekao prst.

Rešenje koje im se sada nudi je sastanak u Agenciji za privatizaciju sledeće srede, objašnjava gradonačelnik Đerlek.

"Ja sam zaista šokiran i iznenađen informacijom koju sam juče dobio od Agencije za privatizaciju moram priznati usmeno. Ipak sam očekivao da će se voditi jedna ozbiljna priča”, kaže Đerlek.

"Na moje pitanje ko je pokrenuo stečajni postupak dobio sam informaciju da je to Ministarstvo ekonomije indirektno, ali o razlozima, ostao sam uskraćen odgovora i to je ono što me čini nezadovoljnim. Baš me interesuje na koji će nam način objasniti zbog čega je pokrenut stečajni postupak”, kaže gradonačelnik Novog Pazara.

Radnicima, međutim, ponuda o sastanku ne odgovara. Predsednik Udruženja tekstilnih radnika Raške Zoran Bulatović kaže da se već sastančilo dovoljno.

"Mi smo imali sastanke i pre, i upravo je radikalizacija sprečena povodom tih sastanaka i dogovora, ali posle svega neko je ovde rekao stečaj. Zaista, više nema potrebe da mi čekamo sastanke, neka oni odluče na sastanku šta hoće, šta misle”, poručuje Bulatović.

" Mi se sa ovim ne slažemo, mi ne želimo da Trgovinski sud u Kraljevu odlučuje o našoj sudbini, mi ne želimo da neko iz Agencije za privatizaciju odlučuje o našoj sudbini”, kaže on.

Zoran Bulatović, poznat po tome što je tokom protesta radnika tog kombinata u aprilu, odsekao sebi deo malog prsta i više dana štrajkovao glađu, najavljuje i novu radikalizaciju protesta.

"Mi ćemo se organizovati onako kako mi treba da se organizujemo. Idemo radikalno, pa šta nam Bog da, izgleda da je jedini način da se neko bogalji ovamo da bi neko video i razmišljao u pravcu u kakvom treba da razmišlja”, smatra Bulatović.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Rada Kostić za B92 kaže da je nalog za pokretanje stečajnog postupka dalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

"Kad su u pitanju preduzeća 'Raške’ gledano sa pravnog aspekta i zakona o stečaju, stekli su se uslovi za pokretanje, jer oni imaju dug po osnovu javnih prihoda koji nije sporan”, navodi ona.

" Znači, to je uslov da najmanje 45 dana nisu solventni, odnosno da ne plaćaju poreske obaveze, a za prave razloge – zašto je baš Ministarstvo ekonomije pokrenulo predlog za pokretanje stečaja - morate tražiti od njih”, kaže Kostićeva.

Ekonomista Zoran Popov objašnjava da i stečajni postupak može da bude proces koji će na kraju dovesti do podržavljenja firme.

"Ja nisam siguran da mi imamo raspoloživu pravnu proceduru po kojoj bi se izvršilo podržavljenje. Jedan od načina da država postane vlasnik je i stečaj. Preduzeće ode u stečaj i kupi ga država ili ga kupi neko drugi”, objašnjava Popov.

" Druga mogućnost bi bila, ako je to sad neko akcionarsko društvo, da država otkupi akcije. Naravno mogućnost je i da je država došla do zaključka da joj se ne isplati da podržavljuje taj kombinat, jer će on imanentno imati gubitke”, kaže on.

Podsetimo, nakon radikalnih poteza u protestu organizovan je sastanak predstavnika kombinata "Raška” i više ministarstava i nadležnih agencija.

Na njemu je dogovoreno da će taj kombinat, uz pomoć Agencije za privatizaciju, podneti zahtev Agenciji za privredne registre za registraciju nove strukture kapitala nakon konverzije u državni.

Istovremeno, Ministarstvo ekonomije se obavezalo da će učiniti sve što je neophodno, kako bi se posle povezivanja radnog staža stekli uslovi za realizaciju podnetog socijalnog programa.

Dinkić: Stečaj neminovan

Država je odlučila da pokrene stečaj u tekstilnom kombinatu "Raška" pošto je Opština Novi Pazar odustala od preuzimanja imovine tog preduzeća, kaže ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

On je novinarima u Kruševcu kazao da je to jedini način da neko kupi taj kombinat koji već 10 godina ne radi i da uposli preduzeće, pošto se u stečaju preuzima samo imovinu, bez obaveza.

Dinkić je kazao da je pre nekoliko meseci, na predlog sindikata, Republika Srbija donela odluku da prepušti imovinu tekstilnog kombinata Raška opštini Novi Pazar.

"Imali su rok do 31. jula da obave preuzimanje, ali su zvaničnim pismom obavestili Fond za razvoj da nisu zainteresovani za to jer sa imovinom preuzimaju i obaveze", kazao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest radnika Raške zbog najave stečaja firme

Izvor: EMportal, 02.Sep.2009, 15:55

Nekoliko stotina radnika Tekstilnog kombinata "Raška" iz Novog Pazara okupilo se danas ispred kapije preduzeća zbog najave da će fabrika otići u stečaj.

Nastavak na EMportal...

Radnici protiv uvođenja stečaja

Izvor: Blic, 03.Sep.2009

Novi Pazar - Nekoliko stotina radnika Tekstilnog kombinata „Raška" iz Novog Pazara okupilo se juče ispred kapije preduzeća zbog najave da će fabrika otići u stečaj. Radnici su poručili da neće dozvoliti stečajnom upravniku da uđe u krug fabrike, da su spremni i na samopovređivanje, ali...

Nastavak na Blic...

Tekstilni kombinat Raška ide u stečaj

Izvor: EMportal, 03.Sep.2009

Poreska uprava naložila Trgovinskom sudu u Kraljevu da pokrene stečajni postupak u Tekstilnom kombinatu Raška iz Novog Pazara, izjavila pomoćnica direktora te uprave Rada Kostić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.