RT: Državni dug SAD-a 22 dostiže biliona dolara

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2018, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Državni dug SAD-a 22 dostiže biliona dolara

Izvor: Vostok / RT Najnoviji podaci Ministarstva finansija SAD pokazuju da federalna vlada sedi na 21,85 biliona dolara duga. Sa trenutnim tempom verovatno će dostići vrednost od 22 biliona dolara sledećeg meseca. Bruto nacionalni dug SAD-a porastao je za 11,2 biliona dolara za manje od 11 godina, prema statističkim podacima. To znači da je vlada u proseku dodavala u državni dug više od jedne milijarde dolara svake godine za više od jedne decenije. Ukupan javni dug je porastao za 1,36 biliona dolara, ili 6,6 odsto, od početka godine, a za 1,9 biliona dolara od kada je američki predsednik Donald Tramp stupio na dužnost. Radi poređenja, cifra od 1,9 biliona je približna bruto domaćem proizvodu Brazila.
Zbog američkog državnog duga, koji je najbrže rastao od 2012. godine, globalna finansijska elita počela je sa upozorenjima na mogućnost nove finansijske krize. "Mislila sam da su se stvari poboljšale, ali sam shvatila da postoje gigantske rupe u sistemu. Alati koji su na raspolaganju za rešavanje novih problema nisu sjajni u Sjedinjenim Državama", izjavila je bivši predsednik Federalnih rezervi SAD Dženet Jelen. Navela je kreditne pozajmice kao područje zabrinutosti, rekavši da regulatori mogu rešavati takve probleme samo u pojedinačnim bankama, a ne u celom finansijskom sistemu. "Nisam sigurna da radimo na tim stvarima onako kako treba, a onda ostaju rupe. Zato brinem da bi mogli imati još jednu finansijsku krizu", dodala je ona. Dženet Jelen je imenovana od strane bivšeg predsednika Baraka Obame, a koja je vodila Federalne rezerve SAD-a od 2014. do 2018. godine, kada ju je smenio aktuelni predsednik Donald Tramp. Tokom tog perioda, američki državni dug je porastao sa 17 milijardi dolara na 21 milijardu dolara. Zamenik šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dejvid Lipton je upozorio da se "oblaci oluje" sledeće svetske finansijske krize gomilaju uprkos činjenici da svetski finansijski sistem nije spreman za još jedan pad. "Kao što smo rekli, `popravljajte krovove dok sunce sija`. Ali, kao i mnogi od vas, vidim da se oblaci oluje gomilaju i strahujem da je rad na sprečavanju krize nedovoljan", dodao je on.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Alarm, upozorenje pred kolaps - nazidali 22 biliona $ duga

Izvor: B92, 13.Dec.2018

Novi podaci američkog Ministarstva finansija pokazuju da vlada sedi na 21,85 biliona dolara duga (američkih triliona)...Ako nastavi da raste ovim tempom, verovatno će novu godinu dočekati sa 22 biliona dolara duga...Bruto nacionalni dug Amerike porastao je za 11,2 biliona dolara za manje od 11 godina,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.