Punjenje budžeta ne ide po planu

Izvor: B92, 10.Avg.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Punjenje budžeta ne ide po planu

Beograd -- Priliv novca u budžet umanjen za 2 odsto, saznaje B92. U Vladi Srbije kažu da to još nije zabrinjavajuće.

U državnu kasu za prvih sedam meseci ove godine slilo se 2 odsto manja novca nego što je planirano.

U Ministarstvu finansija navode da ti podaci nisu zabrinjavajući jer se taj manjak može nadoknaditi do kraja godine. Budući da je smanjena naplata PDV-a i akciza, Poreska uprava će pooštriti kontrolu.

Ako se porede prošla i ova godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prvih sedam meseci u budždet se slila ista količina novca. Ipak, u odonosu na plan za 2010. koji je napravilo Ministarstvo finansija, na nekim stavkama je bolji priliv novca, a negde postoji manjak.

Od poreza na dobiti slilo se 23 odsto novca više, a naplaćeno je 1,5 odsto manje od PDV-a, a čak 8,5 odsto manje od akciza. Kada se podvuče crta, državni prihodi u prvih sedam meseci u odnosu na ono što je planirano manji su za dva odsto.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić poručuje, međutim, da još nema razloga za zabrinutost.

"Svakako bi bilo bolje da su cifre, pogotovu kada je u pitanju PDV i akcizni deo, bolje, odnosno da se nalaze na nivou projektovanog plana. Ali ukoliko se nastavi sa ritmom da se u drugoj polovini godine ti podaci poboljšaju, oni ne predstavlju nešto što je zabrinjavajuće”, poručuje on.

"Svakako da Poreska uprava ima nameru da poooštri kontrolu i da nastoji da u drugoj polovini godine ovi podaci, bar što se tiče ispunjenosti plana, budu bolji”, dodaje Ilić.

Ipak, ukoliko se nastavi ovaj trend, Srbija mora da revidira budžetske iznose.

Rebalans ipak nužan?

Milan Ćulibrk iz "Ekonomist magazina” upozorava da će manjak u državnoj kasi biti veliki i bez najavljenog povećanja plata i penzija, i očekuje hitan rebalans budžeta.

"Ukoliko bi i u drugoj polovini godine, kao i u prvih šest meseci, bila naplata prihoda, budžet bi ostao kraći za nekih 60 milijardi dinara od prvobitno planiranih prihoda. Jednostavno, prihodi ne idu onim tempom kojim su planirani”, podseća on.

"S obzirom da je teško verovati da će biti nekog značajnijeg kresanja rashoda, to bi značilo, ukoliko ne bude rebalansa, da bi manjak u državnoj kasi bio preko 150 milijardi dinara, što je zaista neodrživo”, upozorava Ćulibrk.

Tadić: Hronična boljka

Budžetski deificit je hronična boljka Srbije i nije nastao juče. Obaveza ove Vlade je da pokuša da se sa time izbori, poručuje predsednik Srbije Boris Tadić.

"Naša saradnja sa MMF-om, kao i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji vrlo brzo dolazi kao posledica te saradnje, prosto će stvoriti okvir u kome neće biti mogućnosti da se produbljuje budžetski deficit u narednim godinama”, poručuje on.

"Ne samo da pratimo sve zemlje EU u svakom smislu. I neke od zemalja EU su ušle u veliku krizu, i Srbija ne sme da isprati takve primere”, smatra Tadić.

Prema dogovoru koji je Srbija napravila sa MMF-om, manjak u državnoj kasni mora da iznosi 4 odsto bruto društvog prozvoda. Za svako povećanje deficita mora da se dobije zeleno svetlo MMF-a.

Cvetković: Nema rupe u budžetu

Odmrzavanje plata i penzija u ovoj godini je teško ostvarivo, a rupe u budžetu nema, jer se tačno zna odakle će biti obezbeđena sredstva za manjak od 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je premijer Mirko Cvetković u Gornjem Milanovcu.

On je najavio da formalni razgovori povodom 5. revizije aranžmana sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda počinju 23. avgusta, a ključno je pitanje zakona o fiskalnoj odgovoronosti.

Mi smo taj zakon pripremili i mislim da je u osnovi prihvatljiv, a tokom pregovora biće reči o detaljima, rekao je premijer.

Opširnije o očekivanjima premijera Cvetkovića čitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ilić: Manjak priliva u budžet nije zabrinjavajući

Izvor: Capital.ba, 10.Avg.2010

BEOGRAD, Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio da nije zabrinjavajući podatak da se u državnu kasu u prvih sedam mjeseci ove godine slilo dva odsto manje novca od planiranog ako taj manjak bude nadoknađen u drugoj polovini godine. 'Poreska uprava namjerava da pooštri kontrolu...

Nastavak na Capital.ba...

Punjenje budžeta ne ide po planu

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 10:30

Priliv novca u državni budžet umanjen za dva odsto, a u vladi kažu da to još nije zabrinjavajuće, prenosi B92...U državnu kasu za prvih sedam meseci ove godine slilo se dva odsto manje novca nego što je planirano. U Ministarstvu finansija navode da ti podaci nisu zabrinjavajući, jer se taj manjak...

Nastavak na Blic...

Punjenje budžeta ne ide po planu

Izvor: S media, 11.Avg.2010

Priliv novca u državni budžet umanjen za dva odsto, a u vladi kažu da to još nije zabrinjavajuće, prenosi B92...U državnu kasu za prvih sedam meseci ove godine slilo se dva odsto manje novca nego što je planirano. U Ministarstvu finansija navode da ti podaci nisu zabrinjavajući, jer se taj manjak...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.