Punjenje budžeta ne ide po planu

Izvor: S media, 11.Avg.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Punjenje budžeta ne ide po planu

Priliv novca u državni budžet umanjen za dva odsto, a u vladi kažu da to još nije zabrinjavajuće, prenosi B92.

U državnu kasu za prvih sedam meseci ove godine slilo se dva odsto manje novca nego što je planirano. U Ministarstvu finansija navode da ti podaci nisu zabrinjavajući, jer se taj manjak može nadoknaditi do kraja godine.

Budući da je smanjena naplata PDV-a i akciza, Poreska uprava će pooštriti kontrolu.

Ako se porede prošla i ova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godina, za prvih sedam meseci u budžet se slila ista količina novca. Ipak, u odonosu na plan za 2010. koji je napravilo Ministarstvo finansija, na nekim stavkama je bolji priliv novca, a negde postoji manjak.

Od poreza na dobiti slilo se 23 odsto novca više, a naplaćeno je 1,5 odsto manje od PDV-a, a čak 8,5 odsto manje od akciza. Kada se podvuče crta, državni prihodi u prvih sedam meseci u odnosu na ono što je planirano manji su za dva odsto.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić poručuje, međutim, da još nema razloga za zabrinutost.

“Svakako bi bilo bolje da su cifre, pogotovu kada je u pitanju PDV i akcizni deo, bolje, odnosno da se nalaze na nivou projektovanog plana. Ali ukoliko se nastavi sa ritmom da se u drugoj polovini godine ti podaci poboljšaju, oni ne predstavlju nešto što je zabrinjavajuće”, poručuje on.

“Svakako da Poreska uprava ima nameru da poooštri kontrolu i da nastoji da u drugoj polovini godine ovi podaci, bar što se tiče ispunjenosti plana, budu bolji”, dodaje Ilić.

Ipak, ukoliko se nastavi ovaj trend, Srbija mora da revidira budžetske iznose.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.