Privreda nema od čega da izdržava javni sektor

Izvor: Blic, 05.Feb.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda nema od čega da izdržava javni sektor

Unija poslodavaca Srbije upozorava Vladu da srpska privreda više ne može punjenjem budžeta da finansira nerealna povećanja zarada u javnom sektoru, i to u situaciji kada je prosečna zarada u privredi 29.587 dinara, a prosečna zarada u javnom sektoru 38.885 dinara.

- Za trenutno stanje u kome delovi državnog sektora (prosveta, policija, zdravstvo) traže veće zarade direktno su odgovorni ministri koji su mesecima pothranjivali apetite pojedinih sindikata u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i javnim preduzećima obećanjima o povećanju plata, iako novca nema - ističu u Uniji poslodavaca.

Kako napominju, u Srbiji trenutno svega 352.640 zaposlenih radi u proizvodnim delatnostima od ukupno 1,8 miliona zaposlenih, dok je u javnom sektoru trenutno zaposleno oko 510.000.

- Nespremnost države da od 2001. godine smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i prevede ih kroz kvalitetne programe u proizvodnu privredu, ostavila je Srbiji najglomazniji javni sektor u Evropi koji će ukoliko se zahtevi za povećanje zarada usvoje, imati skoro 50 odsto veće prosečne zarade od privrede - kažu u UPS.

Kako objašnjavaju u Uniji, od jeseni 2008. do danas pokazalo se da je privreda podnela najveći teret ekonomske krize, jer je u njoj izgubljeno skoro 160.000 radnih mesta, dok je u javnom sektoru i državnoj upravi, kroz racionalizaciju koja je bila uslov MMF-a za kredit državi, svega 5.500.

- Istovremeno otvoreno je više od 30 državnih agencija u kojima je zaposleno više hiljada osoba, tako da su efekti racionalizacije anulirani. Danas Srbija ima 128 različitih agencija. Poređenja radi, u Hrvatskoj koja ima dvostruko veći godišnji budžet od Srbije postoji samo 47 državnih agencija - napominju u Uniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.