Izvor: B92, 31.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum s Belorusijom

Minsk -- U Minsku je danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, koji predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina.

U ime vlada Srbije i Belorusije, Sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Martinov.

Dinkić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenili su da će potpisani sporazum o slobodnoj trgovini ojačati saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i Belorusije.

U susretu sa Lukašenkom, Dinkić je rekao da je interes srpskog biznisa "ne samo investicija kapitala, stvaranje zajedničkih preduzeća, već i izlazak sa zajedničkim proizvodima na tržišta trećih strana", prenosi Itar-tas.

Lukašenko se založio za stvaranje srpsko-beloruskog saveta za poslovnu saradnju i objasnio da savet ne bi protivurečio radu zajedničke međuvladine komisije, "koja radi slabo, već bi omogućio da se brže rešavaju problemi”.

"Mi bismo želeli da uspostavimo saradnju ne samo sa predstavnicima bogatih država, već i sa konkretnim ljudima iz bliskih država, kao što je Srbija. To su naši ljudi i mi bismo želeli da vam stvorimo uslove za rad", naveo je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, sadašnjih 65 miliona dolara trgovinske razmene između dve zemlje nije mnogo, potencijal za saradnju je mnogo veći.

"Sporazum o slobodnoj trgovini s Belorusijom, koji smo potpisali, veoma je važan, jer će naša privreda imati mogućnost da bez carina izvozi robu na tržište koje ima 10 miliona stanovnika. Takođe, strani investitori koji budu proizvodili u Srbiji imaće istu tu povlasticu", izjavio je Dinkić i ocenio da će Sporazum značajno povećati izvoz iz Srbije.

Ovaj sporazum predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina za sve proizvode iz Carinske tarife, osim za nekoliko vrsta robe za koje će se plaćati carina prilikom uvoza, odnosno izvoza u oba pravca, objasnio je Dinkić, koji je posetio i fabriku traktora u Minsku.

"Sa Vladom smo takođe razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje traktora u Beogradu na lokaciji IMT-a i njihova delegacija doći će u naredne dve nedelje u Beograd. Postoji velika mogućnost da proizvodimo dobar traktor po svim evropskim standardima u Srbiji, da izvršimo njegovu lokalizaciju i da ga izvozimo u treće zemlje", rekao je ministar ekonomije.

Lukašenko je naložio prvom potpredsedniku Vlade Vladimiru Semašku da pruži pomoć u realizaciji srpskih poslova u Belorusiji jer, kako je rekao, "ta delegacija ne bi trebalo da šeta po hodnicima čekajući činovnike".

Semaško je rekao da se, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini, može očekivati povećanja trgovinske razmene Srbije i Belorusija na 100 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.