Poreznici traže da se objavljuju imena dužnika

Izvor: S media, 10.Jul.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreznici traže da se objavljuju imena dužnika

Poreska uprava Srbije traži da podaci o najvećim dužnicima budu javni.Sličnu preporuku dao je i Međunarodni monetarni fond, ali ni nakon šest meseci od inicijative do promene nije došlo.

Poreska uprava Srbije je još početkom godine poslala predlog Ministarstvu finansija da se iz Zakona o poreskim postupcima i administraciji izbriše član sedam, kojim se podaci o poreskim obveznicima tretiraju kao službena tajna, kažu za “Blic nedelje” u Poreskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << upravi. Sličnu preporuku dao je i Međunarodni monetarni fond, ali ni nakon šest meseci od inicijative do promene nije došlo.

Cvetković: Vlada dobro radila u vanrednim okolnostima (VIDEO)

Manji porez bolje čuva radna mesta

Stečaj vodi u propast

Ko su poslodavci koji duguju i državi i zaposlenima javnost u Srbiji sazna tek pošto se nezadovoljni radnici pojave na ulici.

Potpuno suprotno praksi u evropskim zemljama, u kojima se jednom mesečno objavljuje spisak sto najvećih dužnika, kod nas su ti podaci tajna.

Umesto od zvaničnih institucija, o radnicima koji mesecima ne primaju platu, koji ne mogu da se leče jer nemaju overene zdravstvene knjižice i nigde nisu registrovani jer im gazda ne uplaćuje radni staž i dalje saznajemo u medijima.

Pravih sankcija za takve poslodavce do sada nije bilo.

Ukoliko Vlada Srbije tokom sledeće nedelje prihvati predlog Socijalno-ekonomskog saveta da poslodavci koji ne isplaćuju plate radnicima duže od tri meseca krivično odgovaraju, zbog neodgovornosti prema svojim zaposlenima oni bi mogli da završe i u zatvoru.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.