Podaci pored kontejnera, prekršajni Eurobanci

Izvor: B92, 11.Avg.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podaci pored kontejnera, prekršajni Eurobanci

Beograd -- Rodoljub Šabić podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Eurobanke zbog nepoštovanja podataka o ličnosti klijenata.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je takav zahtev podneo jer su u filijali banke pored kontejnera nađeni dokumenti koji sadrže podatke o ličnosti klijenata.

"Činjenice utvrđene u postupku nadzora govore da je do prekršaja došlo, ne zbog zle namere već zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grube nepažnje i nemara, ali to svakako ne isključuje odgovornost i poverenik je protiv Eurobank a.d. Beograd i predsednika Izvršnog odbora kao odgovornog lica podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Beogradu", naveo je Šabić u saopštenju.

Nakon što su utvđene nepravilnosti u tom slučaju, poverenik je naložio banci da preduzme mere i da ga u roku od osam dana o preduzetim merama izvesti.

Poverenik je zbog toga uputio i pismo guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković i ukazao da činjenice i okolnosti govore da nije reč o izolovanom slučaju.

Šabić je naveo i da utvrđene činjenice govore da takvi postupci banaka mogu predstavljati i druge ozbiljne povrede prava, van nadležnosti poverenika, na koje bi trebalo i na koje bi morali da reaguju i drugi nadležni organi.

"Osim što ovakvi postupci izvesno predstavljaju grubo kršenje i minimalnih standarda korektnog odnosa prema bankarskom klijentu, oni mogu biti i ozbiljne nezakonitosti, posebno u oblasti bankarskog poslovanja", dodao je poverenik.

On je ocenio i da je važno da Narodna banka u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti reaguje na sve slične slučajeve i izrazio očekivanje da će to i činiti.

"A prema konkretnim okolnostima, u određenim slučajevima obaveza reagovanja mora da važi i za organe kao što su tužilaštvo i MUP", rekao je Šabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.