Plan koji će promeniti Srbiju, rok - 2050.

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 08:22

Plan koji će promeniti Srbiju, rok - 2050.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da iskoristimo veliki potencijal koji Srbija ima.

Taj potencijal ogleda se u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, trebalo bi da znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine. Proces energetske tranzicije započeli smo u novembru prošle godine, kada je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako da proizvodite struju u svom domu? Ovo su koraci

Zelena agenda je, dodala je, agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

"Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavili smo temelj da mnogo brže koristimo potencijale koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi. S povoljnim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji", navela je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihajlović: Snagom vetra do bržeg rasta zelene Srbije

Izvor: Beta, 15.Jun.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da bude iskorišćen veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) za unapredjenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije."Naš...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.